POLITIKA

Ramić: U MC Srebrenica 28. marta predstavljanje platforme "Zajedno za BiH"

Fena

15.3.2018

Platforma probosanskohercegovačkih stranaka o zajedničkom nastupu na izborima u entitetu Republika Srpska (RS) bit će predstavljena 28. marta u Memorijalnom centru u Srebrenici, najavio je danas predsjedavajući koordinacionog tijela ovih devet bh. stranaka Edin Ramić (SDA).

Na predstavljanju tog dokumenta, kako je najavio, prisustvovat će i određene nevladine organizacije, koje okupljaju povratničku populaciju u ovom bh. entitetu.

- Postignut je visok stepen razumijevanja o zajedničkim izbornim ciljevima i politikama koje ćemo provoditi u narednom mandatnom periodu. Ostavljena je mogućnost da se u narednih sedam dana stranke izjasne o ponuđenoj radnoj verziji platforme, koja će biti predstavljena u Srebrenici - precizirao je Ramić.

Nakon sastanka u Banjoj Luci predstavnika Stranke za BiH, HDZ 1990, SDA, Hrvatskog bloka BiH, Hrvatske stranke prava, Bošnjačkog pokreta, Pokreta "Odgovor", Posavske stranke i BPS-a, a koji dogovaraju zajednički nastup na izborima u ovom entitetu, kazao je da će uputiti poziv i drugim probosanskim strankama da im se priključe ovom projektu, koji će se vjerovatno zvati Koalicija “Zajedno za BiH”, što je sada radni naziv.

- Platforma precizira da ćemo zastupati univerzalne vrijednosti definirane ustavom, borbu protiv diskriminacije, za prava Bošnjaka i Hrvata na prostoru entiteta RS, uz poziv drugim političkim subjektima koji baštine iste vrijednosti da napravimo tzv. treći blok na prostoru entiteta RS i time osnažimo svoje političko djelovanje i u Narodnoj skupštini RS i parlamentu BiH, štiteći interese povratnika, prava na maternji jezik i zastupljenost u institucijama vlasti - istaknuo je Ramić.

Još uvijek se nije govorilo o konkretnim imenima mogućih kandidata za predsjednika, odnosno potpredsjednike RS, tj. za druge važne funkcije.

Ramić je napomenuo da je ovo nastavak nedavnog sastanka u Doboju, na kojem su pomenute stranke iskazale spremnost za jedinstven nastup, koji je, kako su istaknuli, u najboljem interesu povratnika Bošnjaka i Hrvata i zaštite cjelovite Bosne i Hercegovine.

Član Koordinacionog tijela Mijo Perkunić (HDZ 1990) pozvao je sve probosanskohercegovačke stranke da im se pridruže na tragu dogovorenih načela.

- Samo zajedničkim nastupom na prostoru RS možemo osigurati zaštitu prava povratnika, i u tom cilju moramo biti iznad stranačkih interesa. Onaj ko će predstavljati interese Bošnjaka i Hrvata mora biti na prostoru tog entiteta, dijeliti sudbinu tih ljudi - rekao je i član ovog Koordinacionog tijela Muhidin Alić (SBiH).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.