SKANDALI

Izetbegovićev savjetnik imenovan u UO Memorijalnog centra Potočari

Ahmetović: Otimaju žrtvama Memorijalni centar / Mahmutović: Imenovan po političkoj liniji

S. DEGIRMENDŽIĆ

17.3.2018

Vijeće ministara BiH krajem prošle godine donijelo je odluku o imenovanju članova Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari - Spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine. Odbor broji sedam članova, ali član iz entiteta Republika Srpska, kao ni ranijih godina, nije imenovan.  

Faksimil Odluke o imenovanju članova UO: Objavljena u „Službenom glasniku BiH“

Izvršena primopredaja

Ove sedmice izvršena je i primopredaja između dosadašnjeg i novoimenovanog predsjedavajućeg UO Sadika Ahmetovića i Nisveta Mujanovića. Mujanović je, inače, savjetnik federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica, a za člana Odbora imenovan je u ime Vlade FBiH.

Osim Mujanovića, imenovani su još Šefket Hafizović, savjetnik ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH, Nermina Kapetanović, članica Zajedničke komisije za ljudska prava BiH, Amor Mašović, član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe, Hamdija Fejzić, član Upravnog odbora Memorijalnog centra u prethodnom mandatu, te Dževad Mahmutović, savjetnik člana Predsjedništva BiH.

Zanimljivo je da je Mahmutović, iako savjetnik Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH, u UO imenovan u ime Vijeća ministara. Ahmetović kaže da ovo imenovanje nije u skladu sa zakonom te upozorava da, osim što je sporno što Mahmutović dolazi iz jedne institucije, a postavljen je u ime institucije s kojom nema nikakve veze, zakon ne propisuje imenovanje članova iz Predsjedništva BiH u UO.

Loša poruka

Također, Ahmetović kaže da su posljednja imenovanja u UO Memorijalnog centra Potočari poslala i loše poruke.

- Ono što je jedna loša poruka vrha države jeste da je imenovan predsjednik UO koji ne dolazi iz Srebrenice iako u UO imaju dvojica Srebreničana. Šefket Hafizović trebao je po svim normama biti novi predsjednik UO, ali Edin Ramić, potpredsjednik SDA, koji je direktno odgovoran za devastiranje i gubitak Srebrenice na posljednjim izborima, sada srebreničkim žrtvama otima i Memorijalni centar - kaže Ahmetović.

On je pojasnio da je Mujanović iz Zvornika, a da živi u Kalesiji, te je ocijenio da je na čelo UO Memorijalnog centra u Potočarima morao biti izabran neko ko je iz Srebrenice. Sudeći prema dešavanjima u ovom UO i oko njega, činjenica je da ni Memorijalni centar u Potočarima ne mogu zaobići politika i dešavanja kojima tamo nije mjesto.

Prvi predsjednik

Prvi predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Potočari bio je Beriz Belkić, u to vrijeme član Predsjedništva BiH. U dva četverogodišnja mandata na čelu UO bio je Ahmetović, koji je imenovan dok je bio na poziciji ministra sigurnosti BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.