AFERA

Razvojna banka lažirala dobit od 2,6 miliona KM!

M. AŠČIĆ

19.3.2018

Razvojna banka Federacije BiH precijenila je dobit u iznosu od 2,6 miliona maraka, kao i neto rezultat za prošlu godinu. Ovo se navodi u izvještaju nezavisnih revizora revizorske kuće „Deloitte“, koja je  objavila izvještaj o poslovanju banke za 2017. godinu, otkriva „Dnevni avaz“.

Frizirani podaci






Prema ovom izvještaju, koji je objavljen u februaru ove godine, Razvojna banka FBiH, kojom upravlja Salko Selman, kadar SDA, ustvari je lažirala izvještaje o poslovanju, zbog čega je dobila mišljenje s rezervom.

U izvještaju koji je u posjedu „Avaza“ navodi se da Razvojna banka nije kreirala dodatno umanjenje vrijednosti datih kredita i potraživanja od komitenata u iznosu od 2.638.000 maraka.

Uprava sada, kako saznajemo, pokušava učiniti sve da frizira i ove podatke i prikaže dobit od 123.000 KM, ali im ne ide u prilog izvještaj nezavisnog revizora, koji su naručili ciljem da se izvuku iz očitih nepravilnosti. Revizori su konstatirali sljedeće:

- Na dan 31. decembar 2017. dati krediti i potraživanja od komitenata i zadržana dobit su precijenjeni za iznos od 2.638.000 KM, kao i neto rezultat za godinu koja je završila.

Ova revizorska kuća, ustvari, konstatirala je da je Razvojna banka FBiH u pravom rasulu, jer u prošloj godini nije održana ni sjednica Skupštine banke niti je ikada razmatran izvještaj o poslovanju za 2016. godinu.

Nema Uprave

- Uprava banke, počevši od 7. septembra 2017., djeluje u nekompletnom sastavu, odnosno nepopunjene su pozicije izvršnih direktora, tako da Upravu na dan izdavanja izvještaja čine predsjednik i dopredsjednik banke. Nadzorni odbor, koji, također, nije kompletan, nije razmatrao ni odobrio plan poslovanja i finansijski plan za prošlu godinu, kao ni budžet za 2018. - utvrdili su revizori i potvrdili da ova institucija nema ni sekretara banke, kojeg je smijenio Selman, a NO nikad smjenu nije potvrdio.

Milionske tužbe radnika protiv banke

Zaključno sa 31. decembrom prošle godine, ukupna vrijednost sporova pokrenutih protiv banke iznosi 2.635.000 KM, od čega se na radne sporove uposlenika protiv banke odnosi 2,2 miliona, a na ostale sporove 402.000 KM.

Uprava banke smatra da nije moguće izvršiti procjenu ishoda preostalih sporova.

Revizori su utvrdili da, kada je u pitanju finansijski izvještaj, nisu uspjeli ostvariti komunikaciju s članovima Nadzornog odbora


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.