STRAZBUR

Počelo 34. zasjedanje Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Evrope

Piše: A. Č.

27.3.2018

U Strazburu danas je počelo 34. zasjedanje Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Evrope, a na kojem učestvuju i predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara i potpredsjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Vesna Švancer.

Zasjedanje je počelo intoniranjem himne i minutom šutnje povodom terorističkog napada, u kojem je poginuo francuski policajac. 

U uvodnom obraćanju predsjednice Gudrun Mosler-Ternstrem (Gudrun Mosler-Törnström), u kojem se osvrnula na sve izazove s kojima se Kongres trenutno suočava, istaknula je kako članovi trebaju zajedno, otvoreno i transparentno analizirati poteškoće te skladno tome i dogovoriti zajedno odgovarajuća rješenja.

- Morat ćemo donijeti neke teške odluke, ali one će pokazati našu političku zrelost. Snaga Vijeća Evrope je da je okupila predstavnike lokalnih i regionalnih vlasti. Stoga se moramo fokusirati na izazove s kojima se suočavamo i, kroz našu odlučnost i spremnost na reformu, očuvati glas lokalnih i regionalnih vlasti, bez kojih bi svakodnevni život naših građana bio teži, a stanje demokratije ozbiljno ugroženo - istaknula je predsjednica Mosler-Ternstrem.

U nastavku sjednice, članovi Kongresa raspravljali su o promociji ljudskih prava na lokalnom i regionalnom nivou.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.