PODRŠKA

Stotine intelektualaca, studenata, novinara uz profesora Kazaza

E. Trako

27.3.2018

Stotine intelektualaca, studenata, kulturnih radnika iz BiH i ostalih država regiona potpisalo je pismo podrške Enveru Kazazu, profesoru Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Profesor Kazaz posljednjih se sedmica našao na udaru režimskih medija, a sve je počelo kada je obznanio da ga je u kafeteriji Filozofskog fakulteta u Sarajevu napao Mahir Sokolija, urednik „Stava“, i izrekao brutalnu prijetnju: „Zaklat ću te zubima!“

Anomalije društva

I kako to po ustaljenoj matrici biva, što su na svojoj koži prije Kazaza osjetili profesori Nenad Veličković, Midhat Riđanović, reditelj Dino Mustafić, pisac Miljenko Jergović i mnogi drugi koji su se usudili kritizirati anomalije društva i za to bez dlake na jeziku prozivati režim oličen u Stranci demokratske akcije i njenom predsjedniku Bakiru Izetbegoviću, uslijedila je opća paljba na ličnost profesora Kazaza.

Na društvenim mrežama nazivan je „pijanicom“, „propalicom“, „neznalicom“, a neki od njegovih kolega, bliski redakcijama „Stava“ i „Faktora“, optužili su ga za dugogodišnji mobing i torturu?!

Nedugo zatim, na portalu Prometej.ba organizirano je potpisivanje podrške profesoru Kazazu, koju su do zaključenja ovog izdanja „Dnevnog avaza“ potpisali brojni intelektualci, profesori, studenti iz svih država bivše Jugoslavije.

Među njima su i Nerzuk Ćurak, Miljenko Jergović, Amir Brka, Asim Mujkić, Boris Buden, Damir Imamović, Dino Abazović, fra Drago Bojić, Edin Pobrić, Elmedin Muratbegović, Ferida Duraković, Ivan Lovrenović, fra Ivan Šarčević, Jasmin Hasanović, Josip Mlakić, Marko Vešović, Nenad Veličković, Semezdin Mehmedinović i mnogi drugi.

Medijski progon

Kazaz je u jednom tekstu, u kojem odgovara na prozivke Ene Begović-Sokolije, supruge Mahira Sokolije, koja je Kazaza optužila za mobing, javno zahvalio svima koji su ga podržali.

- Beskrajno sam zahvalan za to, a naročito onim studentima i studenticama koji svojim javnim potpisima rizikuju da u budućnosti imaju probleme s onima koji me medijski progone, a ovih dana nastoje to učiniti i na institucionalan način – napisao je Kazaz.

Ko ne vidi, ili je uhljeb, ili je budala

Književnica Ferida Duraković jučer je napisala tekst „Kazaz je jedan, a protiv njega stoji dobro organiziran Kolektiv“.

- Nas nekolicina koja se nešto trudimo, toj ideološkoj mašineriji teško da ćemo parirati, jer smo svi pojedinci povrijeđeni poratnim ideološkim i političkim jadom. Ko to ne vidi nakon skoro mjesec dana konstantnog medijskog rata protiv Kazaza, ili je budala, ili je uhljeb kojem je u ovoj zemlji sasvim dobro. A ako je nekome u ovoj zemlji dobro, ja s njim/njom nemam šta pričati – napisala je, između ostalog, Duraković.





 
 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.