SKANDALOZNO

Milion maraka godišnje za nerad Komisije za koncesije BiH

I za održavanje internetske stranice izdvaja se novac

Piše: S. KURT

2.4.2018

Otkako je 20. februara ove godine Hamed Mešanović otišao u penziju s mjesta predsjedavajućeg državne Komisije za koncesije njen rad je potpuno blokiran. 

- Nemamo kvorum, ali ni informacije šta će dalje biti, kada će biti imenovan novi predsjedavajući. Tu proceduru vodi Vijeće ministara BiH. Nedavno smo im poslali informaciju da je predsjedavajući otišao u penziju. Nismo dobili odgovor - kazao je za „Avaz” Milomir Amović, dopredsjedavajući Komisije.

14 zaposlenih

Komisija za koncesije Bosne i Hercegovine osnovana je 2005. godine kao regulatorno tijelo. Misterija je što ne odlučuje o koncesijama, to rade entitetske komisije. Ova državna uglavnom izvještava Vijeće ministara o problemima. No, i pored toga, već godinama 14 zaposlenih prima visoke plaće, naknade, topli obrok, naknade za odvojeni smještaj, dodjeljuju čak i jubilarne nagrade.

Zvuči gotovo nevjerovatno, ali za iznajmljivanje 334 kvadratna metra u Banjoj Luci godišnje plaća 71.040 KM, plus još skoro 1.000 KM za parking.

Amović: Crvenim se, ali nisam kriv

Godišnji budžet Komisije za koncesije BiH je oko 960.000 KM. Za plaće ode više od 717.000 maraka. Osim sedam članova komisije, tu su još i sekretar, pa stručni savjetnici za pravne i ekonomske poslove, provjeru, te saradnici za finansije, nadzor rada, tehnički operater, tehnički sekretar i vozač kurir.

Politička volja

Prošle godine je u Parlamentu BiH postavljeno pitanje kako izgleda radni dan zaposlenih u Komisiji. Odgovor nije stigao. Za sve godine postojanja ova komisija nije dala saglasnost niti za jednu koncesiju.

- Ne znam šta da kažem. Ne možemo se sami ukinuti. Dva su konkursa bila, oba su propala. Parlament BiH mora riješiti naše pitanje, ali mislim da su u pitanju viši, politički interesi, i da je to razlog zašto niko ne radi ništa. Nas treba transformisati, ali to ne možemo uraditi mi koji smo zaposleni u Komisiji. Mi ne možemo mijenjati zakon. Znamo mi da je riječ o uzaludnom trošenju novaca, nekim projektima, ali politička volja je ovdje presudna. Nama preostaje da se samo crvenimo. Ali, ne osjećamo se krivima, ništa ne krademo - iskreno priznaje Amović.

U tehničkom mandatu skoro deceniju! 

U toku je, kako tvrdi Amović, ponovni postupak za imenovanje članova Komisije za koncesije, jer ona već godinama radi u tehničkom mandatu.

Naime, petorici članova Komisije mandat je poodavno istekao (nekima još 2009.), ali od tada do danas nisu imenovani novi članovi!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.