STAVOVI

Arnaut: Nećemo Federaciju pretvoriti u bošnjački entitet

N1

6.4.2018

Damir Arnaut, zastupnik SBB-a BiH u Zastupničkom domu državnog Parlamenta, tvrdi da se prijedlogom o izmjenama Izbornog zakona oko kojeg su se usaglasile četiri stranke u Sarajevu, Federacija BiH neće pretvoriti u bošnjački entitet.

Arnaut je to izjavio gostujući u programu N1.

Mišljenja je da je postignuti dogovor između SBB-a, SDA,  SDP-a i DF-a značajan iskorak. Prema njegovim riječima, ono što je dogovoreno je osnova za daljnje pregovore u vezi izmjena Izbornog zakona.

Dragan Čović, lider HDZ-a, je rekao da će Hrvatski narodni sabor dati odgovor na ono što su dogovorile četiri  stranke u Sarajevu. Tvrdnju Čovića da će se postignutim rješenjem između te četiri stranke Federacija pretvoriti u bošnjački entitet je komentirao Arnaut. Smatra da je legitimno tako misliti, ali da mora postojati uvažavanje između onih koji su uključeni u pregovore.  

- Mislim da je to malo emotivna reakcija. SBB nikada nije reagirao emotivno na bilo koji prijedlog. HDZ i SDA jesu. Da se dogovor može postići, najbolji primjer je Mostar. Zahvaljujući kreativnim prijedlozima SBB-a, na korak smo da se u potpunosti dogovorimo u Mostaru. Više se niko i ne sjeća startnih pozicija koje su stranke imale u vezi s provedbom izbora u Mostaru. Nije ničija namjera da Federaciju pretvara u bošnjački entitet. Ne stvara se bošnjački entitet. Za Bošnjake bi najgore bilo da imaju bošnjački entitet. SBB to odbacuje i bori se protiv toga - tvrdi Arnaut.



Za njega nije apsurdno da se postignuti dogovor između četiri političke stranke zasniva na popisu stanovništva iz 1991. godine, bez obzira na to što je proveden popis 2013. godine.

- Popis stanovništva iz 1991. godine je vezan za Aneks sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma, a koji podrazumijeva povratak stanovništva. Aneks sedam je jednako važan i kao Aneks četiri - Ustava BiH. Dok se on ne provede, na njemu treba insistirati. To je pravna činjenica - ukazao je.

Naglasio je da je trenutno samo sporna centralna zona Mostara kako bi se omogućilo provođenje izbora u ovom gradu, prvi put nakon deset godina.

- Dogovoreno je da postoji šest izbornih jedinica gdje bi se biralo od 13 do 17 vijećnika. Sporno je samo kako postići to da glasaju građani u centralnoj zoni Mostara. Jedan od prijedloga je da oni sami odluče u kojoj će od šest izbornih jedinica glasati. Potrebno je postići dogovor i u vezi s izborom dva dogradonačelnika grada - objašnjava Arnaut.

Kaže da nije iznenađujuće što međunarodna zajednica insistira na postizanju dogovora u izmjenama načina izbora delegata u Domu naroda te smatra kako se treba postići implementacija presude Ustavnog suda BiH, koja podrazumijeva proporcionalnost u predstavljanju: "Svima je jasno šta treba postići, samo se još ne zna kako."

Na stav Evropske unije (EU) da nema rezervni plan za BiH, odgovara kako je to dobro.

- Upozoravao sam da nametanje rješenja nije dobro jer je to bježanje od odgovornosti. Ne možete sjediti 20 godina u Parlamentu i tražiti nametanje rješenja od Ureda visokog predstavnika (OHR). To je neodgovoran pristup. Gdje vam je tu suverenitet, gdje vam je tu državotvorna svijest? - pita Arnaut.

Prema njegovim riječima, nedopustivo je da živimo u sistemu u kojem svi građani nemaju mogućnost da budu birani u najviša predstavnička tijela vlasti.

- To je diskriminatorni sistem - sistem aparthejda - izjavio je za N1 Damir Arnaut.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.