AFERE

Ministar Ramić povratnicima: Prodajite junad Mujanoviću!

S. KURT

9.4.2018


Edin Ramić, federalni ministar za raseljene osobe, nastoji zataškati ili lažno prikazati nelegalne poslove koje radi u korist Stranke demokratske akcije ili stranačkih prijatelja i pulena, a tobože u korist izbjegličke populacije.

Bolesne krave

Nemušti odgovori kako ne polaže račune nikome osim stranci i pokojoj međunarodnoj organizaciji, Ramiću sve teže prolaze, jer je sve više dokaza da milioni KM iz federalnog budžeta, donacija i kredita završavaju u džepovima tajkuna bliskih SDA. Muris Mujanović, vlasnik firme “Mujanovići” d.o.o., intimus je i bliski prijatelj Bakira Izetbegovića, Ramićevog šefa.

Mujanović, kojeg prati i nadimak “Krava”, nakon što je, zajedno s Ramićem, dijelio bolesne krave povratnicima u istočnoj Bosni, dobro koristi svoje stranačke i prijateljske veze. Uvijek je prvi na većini tendera, donedavno je bio ekskluzivac milionskog izvoza mesa u Tursku, a meso iz njegovih mesara najčešće je na trpezi u Federalnom ili Državnom parlamentu.

Kakav status Mujanović uživa u SDA, svjedoči i obavijest koju je povratnicima zainteresiranim za prodaju žive stoke, zvanično odaslao ministar Ramić. On ih, naime, obavještava da je Mujanović zaključio posao o izvozu mesa i mlijeka za Tursku kako bi se uzgojem junadi u BiH osigurale dovoljne količine svježeg goveđeg mesa za potrebe turskog tržišta.

Baza podataka

- Obavještavamo sve povratnike koji su u bazi podataka ovog ministarstva evidentirani kao uzgajivači tovne junadi, da, prema informaciji firme “Mujanovići”, možete vršiti prodaju žive stoke (junadi) ovoj firmi ili u njeno ime drugim ovlaštenim licima – navodi Ramić u dopisu povratnicima te preporučuju da o načinu saradnje kontaktiraju Mujanovića.

Povratnici su se, htjeli - ne htjeli, morali odazivati na poziv ministra Ramića. Od njegove dobre volje (a ne od budžeta) zavisi i pomoć. Kad pomogneš Mujanoviću, pomažeš i Ramiću. I tako ukrug!



Milioni i pet familija

Iako je povratnicima donirao bolesne junice, Mujanović je, prema dokumentaciji, zaradio 5,6 miliona KM od četiri institucije. U proteklih šest godina, kako smo već pisali, Izetbegovićev prijatelj dobio je najmanje sedam miliona maraka za 12 ugovora o isporuci mesa i mesnih proizvoda. Mujanović je parlamentarcima i poljoprivrednicima poznat nakon što je u maju prošle godine u Parlamentu, spreman i na fizički obračun, poručio da će “pet familija vladati Bosnom još sto godina”.

Nakon što je krajem januara izašlo navidjelo da je u Tursku iz BiH Mujanović izvezao nekoliko tona zaraženog mesa, javnost nije dobila informacije kako je baš ovaj mesar dobio ekskluzivni posao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.