AFERE

Selman krije kome je šakom i kapom dijelio narodne pare

Selman: Samo njemu znani korisnici kredita

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

10.4.2018

Salko Selman, direktor Razvojne banke FBiH, uporno krije kome i u kojim iznosima je dodjeljivao kredite u posljednje četiri godine, otkako je na čelu banke. Selman se, očigledno, ubijedio u to da je novac koji dijeli kapom i šakom uglavnom podobnima njemu i SDA, njegova babovina, pa ne želi podatke o tome kako se krčme narodne pare podijeliti ni s javnošću ni s državnim parlamentarcima.

Novac građana

Jedno od poslaničkih pitanja na koje će se odgovor naći na dnevnom redu naredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH, upućeno Selmanu, odnosilo se na dostavu informacije o korisnicima i tačnom iznosu odobrenih sredstava Razvojne banke od 2014. do 2017. godine.

U pitanju koje je uputio poslanik Senad Šepić precizirano je da je Razvojna banka dodijelila 203 kredita iz vlastitih sredstava i 93 komisiona kredita iz sredstava Vlade FBiH, te je tražena informaciju o efektima utrošenih sredstava na razvoj i nova zapošljavanja u BiH.

No, Selman je odbio odgovoriti na većinu ovih pitanja, pozivajući se na Zakon o bankama FBiH i tvrdeći da su podaci koje traži Šepić bankarska tajna. Pritom je Selman zaboravio da je kapital Razvojne banke u isključivom vlasništvu Federacije BiH, odnosno njenih građana, i da javnost ima pravo znati kome se daje novac.

Jedino pitanje na koje je Selman odgovorio je ono o „efektima utrošenih sredstava s aspekta razvoja i novih zapošljavanja u BiH“ od 2014. do 2017. godine.

Faksimil Selmanovog odgovora: Pozvao se na bankarsku tajnu

Ko je zaposlen

U veoma šturom i čudnom odgovor, jedino je jasno da Selman želi opravdati plasman kredita navodnim zapošljavanjem 1.331 osobe.

- Od ukupno odobrenih kredita 68 posto čine investicioni krediti po kojima je planirano zapošljavanje 1.158 novih radnika. Ostali krediti čine 32 posto ukupno odobrenih kredita iz sredstava Razvojne banke FBiH po kojima je planirano zapošljavanje 173 nova radnika - naveo je Selman.

Jasno je da se iz ovog skoro urnebesnog odgovora ne može zaključiti niti dokučiti jesu li te osobe zaposlene i gdje. Selman ne navodi ni je li „armija zaposlenih“ o kojima on priča bez ikakvog dokaza posao dobila regularnim putem ili ih je odabirao lično on. No, sve dok se Selmanu bude toleriralo ovakvo ponašanje i uskraćivanje informacija od interesa za javnost, on će se tako i ponašati. A pare građana i dalje će nestajati u tokovima poznatim samo Selmanu i njemu bliskom krugu ljudi.

Primjenjuje princip švedskog stola 

Član 102. Zakona o bankama FBiH, koji regulira šta je bankarska tajna, sadrži i odredbe o tome šta nije bankarska tajna. No, Selman je iz tog zakona uzeo odredbe po principu švedskog stola, birajući očigledno samo one koje će njemu omogućiti da sakrije korisnike kredita kojima je dao novac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.