REAKCIJE

Hotić za Avaz.ba: Šešelj mi je rekao "Bio bih još gori"

E. Ma.

11.4.2018

Kada Hotić, potpredsjednica Udruženja "Majke enklave Srebrenica i Žepa", kazala je kako u potpunosti nije zadovoljna visinom kazne koju je Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove u Hagu danas izreklo Vojislavu Šešelju, ali da je ipak zadovoljna što je dobio etiketu ratni zločinac.

- Bolja je ikakva kazna nego da je oslobođen krivice. Hvala Bogu što je dobio ikakvu kaznu. Od koga je, odnosno, ako znamo ko sudi Srbima iz Srbije, zadovoljni smo. Ne mora on više nigdje ležati, ali sada ima presudu da je ratni zločinac i ne može više lagati - prokomentirala nam je Hotić.

Kaže da njihove sinove, braću, porodice više niko ne može vratiti, ali da porodice već dugi niz godina očekuju pravdu.

Podsjećamo, Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove u Hagu danas je izreklo drugostepenu presudu Vojislavu Šešelju i osudilo ga na 10 godina zatvora za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, koje je već odslužio.

On je proglašen krivim za podsticanje progona, prisilno raseljavanje, deportacije i druga nehumana djela, kao i za činjenje progona i kršenje prava na sigurnost kao zločina protiv čovječnosti. 

Hotić se prisjetila i nedavnog verbalnog incidenta sa Šešeljem pred Općinskim sudom u Beogradu. Šešelj je tada rekao da u Srebrenici nije bilo genocida i da nije ubijeno 7.000-8.000 ljudi, nego je strijeljano 1.200.

- Rekla sam mu da prestane da laže. I u sudnici smo razmijenili nekoliko riječi. Rekao mi je: "Vidjele biste vi da sam 30 godina mlađi." Pitala sam ga znači li to da se pokajao zbog svojih zlodjela i da ih ne bi ponovio. Odgovorio mi je: "Bio bih još gori!" Dobio je svoju presudu. Šešelj je obični lažov i ratni zločinac - kaže Hotić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.