BIH

Kormak: U Donjoj Gradini ne razmišljam ko će se s kim rukovati

Fena

15.4.2018

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Morin Kormak (Maureen Cormack) izjavila je danas da Donja Gradina nije mjesto gdje bi se trebalo razmišljati o tome ko će se s kim rukovati.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik lani se, na tom mjestu, odbio rukovati s Kormak, a američka ambasadorica u BiH danas je istakla da se nada da se tragedije kao što je ova u Donjoj Gradini „neće koristiti u svrhu političkog oportunizma“.

- Ja ću se rukovati sa svima ko to želi, ali na ovakve događaje dolazim da odam počast žrtvama - istakla je ona.

Kormak je rekla da u Donju Gradinu dolazi već četvrti put kako bi odala počast žrtvama, te da je jedini razlog dolaska to da oda počast žrtvama, preživjelim i njihovim porodicama.

- Ovaj koncentracioni logor nas podsjeća na užasna zlodjela koja su počinjena za vrijeme Drugog svjetskog rata i na fašizam koji je sve to uzrokovao i zbog čega se cijeli svijet zgražavao. Nadam se da će nas taj zajednički osjećaj čovječanstva uvijek okupljati da odamo počast žrtvama. Ako svi dukoko pogledamo u svoju savjest, nadamo se da se svi možemo saglasiti da trebamo učiniti sve što je u našoj moći da se ovakve stvari nikada i nigdje ne ponove – ukazala je američka ambasadorica u BiH.

Zvaničnici RS, Bosne i Hercegovine te Srbije, kao i međunarodni predstavnici u Bosni i Hercegovini prisustvuju danas u Spomen-području Donja Gradina na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Polaganju vjenaca i pomenu žrtvama prisustvovali su šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunar Vigermark (Lars-Gunnar Wigemark), ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Kormak, ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov, predsjednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković, srbijanski ministar odbrane Aleksandar Vulin te, između ostalih, entitetski predsjednik Milorad Dodik i drugi zvaničnici tog bh. entiteta, kao i vjerski predstavnici.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.