BIH

Vigemark: Ne postoji opasnost od rata u BiH

A. Kuburović

K. KEŠMER

18.4.2018

Šef Delegacije Evropske Unije Lars-Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark) komentirao je danas i izjavu šefa Evropske komisije Žan-Kloda Junkera (Jean-Claude Juncker), koji je kazao da bi se na zapadnom Balkanu ponovo mogao desiti rat. 

Vigemark je, objašnjavajući, kazao da se vjerovatno radi o Junkerovom ličnom stavu, ali koji se ne odnosi na trenutno stanje. 

- Nisam vidio nijedan interni ili eksterni izvještaj koji navodi da bi moglo doći do oružanog sukoba u BiH. Vjerovatno se mislilo na to da, ukoliko zemlje zapadnog Balkana nastave da se vrte u ovom začaranom krugu i nastave da stagniraju, to neće utjecati na cjelokupnu stabilnost. Ponovit ću riječi komesara Johanesa Hana (Johannes Hahn) da EU ne želi uvoziti nestabilnost, već je okrenuta ka tome da izvozi stabilnost. 

U tom smislu treba podsjetiti da je EU, ustvari, jedan projekt mira i da sve zemlje članice imaju stabilnost, za razliku od pojedinih s kojima EU graniči, kao što je, naprimjer, Ukrajina. Također, podsjetit ću vas da je nedavno u Sarajevu boravila grupa evropskih parlamentaraca iz odbora za sigurnost koji su održali sastanak s ministrima Pendeš i Mektićem te konstatirali da u BiH ne postoji opasnost od rata - kazao je Vigemark. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.