STAVOVI

Ambasadorica Njemačke u BiH: Zabrinuti smo zbog Dodikovih izjava

Nezavisne novine

21.4.2018

Bh. političari moraju prestati sa svim što stvara makar i privid slabljenja BiH i dovođenja u pitanje teritorijalnog integriteta BiH, rekla je Kristian Hohman (Christiane Hohmann), ambasadorica Njemačke, u intervjuu za "Nezavisne novine".

- U mojoj zemlji domaćinu BiH, naprimjer, na putu u EU moraju biti provedeni još mnogi, čak i bolni reformski koraci da bi se popravili životni uvjeti za njene građane i ostvario privredni rast. Njemačka je pri tome čvrsto uz BiH, isto kao i EU i druge države članice EU. Ali odgovorni političari u BiH moraju dokazati da zaista imaju političku volju da napreduju na tom putu. Puste priče nisu dovoljne - rekla je Hohman.

Na pitanje je li Milorad Dodik, predsjednik RS, pod nekom vrstom neformalnih sankcija od Njemačke, ambasadorica je odgovorila:  

- Savezna vlada Njemačke zalaže se snažno za teritorijalni integritet BiH. Dozvolite mi da jasno kažem: BiH će samo kao cjelovita država moći pristupiti EU. U tom pogledu sa zabrinutošću pratimo kada se budućnost državnosti BiH dovodi u pitanje. Predsjednik RS Milorad Dodik je u tom kontekstu stalno iznova davao javne izjave koje su s naše tačke gledišta problematične. Apeliram na sve političare da se manu svega što bi moglo imati čak i sam privid slabljenja ili što bi se moglo shvatiti kao dovođenje u pitanje teritorijalnog integriteta BiH. Kako cjelovita država, tako i RS i FBiH su pozvane da ispunjavaju svoje vlastite obaveze, ali i da usmjere zajedničke napore u pravcu pristupanja EU - kazala je Hohman.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.