BANJA LUKA

Dodik uz povike "Živjela Rusija" zahvalio Putinu za veto na britansku Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Srna

24.4.2018

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se saradnja RS i Rusije ostvaruje na visokom nivou u svim segmentima - političkom, ekonomskom, humanitarnom, kulturnom, zdravstvenom i svakom drugom.

- Želja nam je da ti odnosi budu sadržajniji i bolji i visoko cijenimo Rusku Federaciju, njeno angažiranje kroz Vijeće za implementaciju mira u BiH i njen uvijek principijelni stav u vezi s Dejtonskim mirovnim sporazumom kao međunarodnim ugovorom koji treba poštovati i ne mijenjati - istaknuo je Dodik tokom obraćanja na svečanoj sjednici Narodne skupštine povodom zvanične posjete delegacije ruskog Vijeća Federacije, koju predvodi predsjednica Vijeća Valentina Matvijenko.

Dodik je naglasio da je RS uvijek pomogao stav Rusije da se mora istrajati na poštivanju Dejtonskog sporazuma, njegovog slova, a ne duha.

- To nam je dalo snagu i mogućnost da se borimo za naša prava. Iskren prijatelj, kakva je Ruska Federacija, i njen predsjednik Vladimir Putin dugo vremena iza nas su nam omogućili da jasno definiramo naše stavove, vratimo samopouzdanje, da se borimo za naše izvorno pravo - rekao je Dodik.

Predsjednik RS je naveo da činjenica da Rusija poštuje sve države svijeta, bez obzira na njihove finansijske, teritorijalne ili neke druge kriterije, govori o tome da je Rusija prema svima blagonaklona u očuvanju svjetskog mira i poretka.

On je u ime RS zahvalio Rusiji za principijelno ponašanje u okviru Vijeća sigurnosti UN-a kada su na dnevnom redu bile tačke u vezi s implementacijom mirovnog sporazuma u BiH.

- Tada smo mogli računati na objektivno i nepristrasno tumačenje događaja, nauštrb onih koji su u pravilu bili negativni prema nama, napisani u sarajevskim medijima i samo transportirani na sjednici Vijeća sigurnosti - istaknuo je Dodik. 

On je posebnu zahvalnost Rusiji i njenom predsjedniku Putinu, kao i njegovim saradnicima, iskazao zbog ulaganja veta na britansku Rezoluciju o Srebrenici, koja je trebala srpski narod proglasiti genocidnim. 

Dodik je rekao da se srpski narod, bez ruskog veta, ne bi mogao odbraniti od pokušaja Britanaca da ga na kraju prošlog stoljeća stave na tamnu stranu historije.

- Rusi najbolje znaju ko su Srbi, da pripadamo pravoslavnom, slovenskom svijetu, da smo u historiji uvijek bili na strani pobjednika i nikada na strani zla i nije im bilo teško da tada potegnu tako važnu mjeru kakva je veto u Vijeću sigurnosti - rekao je Dodik.

On je naveo da je RS zahvalna za mnoge mjere podrške u oblasti privrede, gdje se saradnja ne oslikava samo kroz poznate aranžmane poput rafinerija ulja i nafte u Modriči i Bosanskom Brodu, već i kroz postignute dogovore da se gradi pogon u Zvorniku u vezi s gasom, kao i da se rekonstruiraju dotrajale termoelektrane, u vezi s čim će krajem maja biti potpisani ugovori na forumu u Sankt Peterburgu, koji se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Rusije.

Dodik je podsjetio da je jučer u ovom ruskom gradu potpisan ugovor o saradnji između medicinskih fakulteta iz Rusije i RS, te izrazio želju da se saradnja ostvari i u oblasti nabavke lijekova, s obzirom na to da su ruski lijekovi u prosjeku 25 posto jeftiniji, a izrađeni su po evropskim standardima.

Predsjednik RS je napomenuo da je prijateljstvo srpskog i ruskog naroda iskazano kroz mnoge tragedije i tužne događaje iz zajedničke historije, a koja je ovjekovječena u velikim pobjedama iz dva svjetska rata, gdje su ovi narodi bili najveći stradalnici.

- Bez Ruske Federacije i njene pomoći i pažnje, Republika Srpska bi imala daleko više problema. Zahvalan sam na svemu što je učinjeno i na planu odobravanja stipendija za studente iz Srpske i BiH koji studiraju na fakultetima Rusije, za opredjeljenje da razgovaramo o angažiranju Remontnog zavoda 'Orao', koji bi trebao biti servisni centar za ruske helikoptere na ovom prostoru i regionu - naveo je Dodik.

On je dodao da je zahvalan za sve inicijative koje dolaze iz Rusije, kao i Sankt Peterburgu, koji je partner Srpskoj u mnogim pitanjima i poslovima.

- Gospođo Matvijenko, želimo Vam ugodan boravak u Republici Srpskoj. Vaš dolazak je za nas velika čast, Vaše prisustvo nam je donijelo važne poruke Vašeg predsjednika i države. U želji da naša saradnja bude još izraženija i jača, želim još jednom pozdraviti Vas i vašu delegaciju i uvaženu vašu zemlju. Živjela Rusija, živjela Republika Srpska i živjelo naše prijateljstvo - poručio je Dodik.

Predsjednik Srpske danas je Matvijenko odlikovao Ordenom Republike Srpske na ogrlici za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa između RS i Rusije, kao i za nemjerljiv doprinos u borbi za fizički i duhovni opstanak, afirmaciju i razvoj Republike Srpske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.