SOČI

Mektić: BiH ostaje posvećena borbi protiv terorizma

Fena

25.4.2018

Bosna i Hercegovina ostaje posvećena borbi protiv terorizma i nastavit će doprinositi jačanju sigurnosti i zajedničkoj borbi protiv globalnih prijetnji, istakao je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić na međunarodnoj konferenciji posvećenoj jačanju globalne sigurnosti u Sočiju. 

Mektić je istakao da BiH, zahvaljujući poduzetim mjerama, u posljednje tri godine nije imala nijedan incident povezan s terorizmom, a naša država je prepoznata i kao regionalni lider u prevenciji i deradikalizaciji.

Cilj sastanka visokih zvaničnika odgovornih za pitanja sigurnosti, koji je otvorio ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, jeste razvoj međunarodne saradnje i jačanje bilateralnih veza u ovoj oblasti.

Glavne teme razgovora su promjene strategija i taktika međunarodnih terorističkih organizacija, međunarodna informaciona sigurnost i borba protiv trgovine drogom, kao sve veće prijetnje globalnom miru i stabilnosti.

Ministar Mektić, koji na poziv sekretara Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Nikolaja Patruševa boravi u Rusiji, imat će i više bilateralnih sastanaka s visokim zvaničnicima Rusije i zemalja učesnica na konferenciji, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.