REPUBLIKA SRPSKA

Dodik: Dejton dva doveo bi do raspada BiH

Srna

30.4.2018

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da bi Dejton dva doveo do raspada BiH, kao i da su stranci dosta uništili Dejtonski mirovni sporazum, ali da je, uprkos tome, potrebno boriti se i graditi što veći autonomni status za RS.

- Svaka druga priča - o Dejtonu dva, Dejtonu šest, dovela bi do raspada BiH - naglasio je Dodik.

On je za "Srpski telegraf" rekao da za Republiku Srpsku razumijevanja ima predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, na kojem su, kako je ocijenio, velika odgovornost i veliki pritisci.

- Na njemu (Vučiću) je velika odgovornost i veliki su pritisci. Na meni je, pak, da u nemogućim uvjetima branim ideju i opstanak Republike Srpske - rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske potvrdio je da neće putovati na inauguraciju predsjednika Rusije Vladimira Putina u Moskvu, koja se održava 7. maja u Moskvi, navodeći da je dan ranije Đurđevdan - njegova krsna slava.

- Moja slava je Đurđevdan, tu sam, kao svaki dobar domaćin i Srbin, ostat ću ovdje - rekao je Dodik.

Dodik je kazao da je u politiku ušao zbog košarke koju je igrao u mladosti, jer je "zbog svega što je tada vidio" bilo neminovno da se angažira u društvenom radu, te naglasio da je ponosan na to što je bio član Saveza komunista.

On je naveo da mu je najteži moment u karijeri bio kada mu je, zbog odbijanja bespogovorne poslušnosti, nekadašnji predsjednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević skoro dvije godine zabranio ulazak u Srbiju.

- Posljednji susret imali smo u vili „Mir“, koja je kasnije bombardirana. Tražio je da podnesem ostavku na mjesto premijera. Odbio sam. Mjesec i po kasnije zabranio mi je ulazak u Srbiju - rekao je Dodik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.