DJELOVANJE IZ SJENE

Šta su pokazala istraživanja Bellingcata: Ruski špijuni utjecali na izbore u BiH?

Pikalov je septembra 2014. sletio u Beograd, da bi u otkobru, u istom trenutku kada su Kozaci izvodili svoj umjetnički performans, boravio u Banjoj Luci.

Objavljeni podaci koji su šokirali javnost. Screenshot

D.H./Avaz.ba

17.8.2020

U oktorbu 2014. ansabl „Ruski kozaci“, nakon što je danima privlačio pažnju prolaznika, održao je svoj koncert u Banjoj Luci, s ciljem da predstavu „bogatu duhovnu, muzičku i plesačku tradiciju“, a nastupali su i 1. aprila 2015.

I dok su mnogi u BiH i regionu izražavali zabrinutost zbog činjenice da ruska ratnička zajednica gostuje u BiH i propitivali motive toga, zvanične vlasti RS tvrdile su da je u pitanju samo „folklorni ansambl“ koji promoviše kulturu.

Ipak, istraživanje koje je vodio Bellingcat(međunarodna mreža za istraživačko novinarstvu) u saradnji s partnerima iz „The Insidera“ and „Der Spiegela“ baca nešto drugačije svjetlo na ove događaje.

Naime, dokazi do kojih su došli pokazuju da je u isto vrijeme kada su gostovali Kozaci, u Banjoj Luci boravio i jedan od najvažnijih ruskih operativaca iz sjene, povezan s brojnim vojnim i obavještajnim akcijama Rusije širom svijeta.

Istraživački Bellingcata tvrde da je u pitanju Konstantin Pikalov, čuven pod kodnim imenima „Konstantin“, „Pukovnik“ ili „Mazay“. Istraživači ističu da je do sada samo najužem političkom i obavještajnom ruskom rukovodstvu bilo jasno ko se zaista krije iza kodnog imena.

Ono što je za nas posebno značajno jeste da je istraživački tim utvrdio kako je Pikalov septembra 2014. sletio u Beograd, da bi u otkobru, u istom trenutku kada su Kozaci izvodili svoj umjetnički performans, boravio u Banjoj Luci. Ovaj se period poklopio i s opštim izborima u BiH, kada je Milorad Dodik po drugi put izabran za predsjednika RS, tijesno pobjedivši SDS-ovog protukandidata Ognjena Tadića. Uistinu, teško je vjerovati da se Pikalov u tom trenutku slučajno našao na teritoriji BiH.


Pukovnik Konstantin Pikalov, viđen kako postaje progresivno mlađi na različitim fotografijama svojih pasoša. Bellingcat

Ko je Pikalov?

Kodnog imena „Pukovnik“ povezuje se s ruskim vojim i obavještajnim tajnim operacijama širom svijeta. Istraživači ističu da je posebno važna bila njegova uloga u Centralno Afričkoj Republici te Madagaskaru, gdje je postavljen kao „čuvar“ Andriju Radžoelinu (Andry Rajoelina) pred predsjedničke izbore 2018. godine. Istraživači „Bellingcata“ tvrde da su identitet „pukovnika“ otkrili analizom telefonskih poziva i poruka ruskih vojnih i obavještajnih funkcionera, te da dokazi ukazuju da je riječ o Konstantinu Pikalovu. Kao dodatni dokaz poslužile su im fotografije pasoša od izvora koji ima pristupom bazi podataka ruskih pasoša.

U službenoj biografiji o Pikalovu se može naći veoma malo informacija. Poznato je da je kao oficir služio u eksperimentalnoj jedinici ruskog ministarstva odbrane koja se bavila „utvrđivanjem utjecaja radioaktivnih zraka na žive organizme", te da je nakon toga do 2012. vodio privatnu detektivsku agenciju.



Ključni Putinov operativac

Glavnim pokroviteljem „Wagner“, čiji je skriveni vođa Pikalov, grupe smatra se Jevgenij Prigožin, glavni Putinov čovjek iz sjene. Danas njegov službeni posao uključuje rasprostranjeni ugostiteljski konzorcij koji u poslovanju s ruskom državi osigurava obroke milionima ruskih vojnika, policajaca, tužilaca, bolničkih pacijenata, itd... Ipak, njegov nezvanični profil otkriva ključnog Putinovog operativca u sjeni autoritarne države čije aktivnosti između ostalog uključuju industriju proizvodnje lažnih vijest, zastrašivanje i likvidaranje novinara.



Prigožin i Putin. Arhiv

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.