PODRŠKA Obećanje Đapo i Novalića

Roditeljska kuća nikada neće ostati bez novca

Fena
30.04.2018 14:22

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo obećali su da Roditeljska kuća nikada neće ostati bez finansiranja.

Iako sistemski nije riješeno finansiranje ove kuće, Novalić je pojasnio da oko 40 posto potrebnih sredstava za godišnje njeno funkcioniranje osigurava Vlada FBiH, a ovu kuću nazvao je svojevrsnom socijalnom ustanovom koja treba biti odraz socijalne brige cjelokupnog društva.

- Roditeljska kuća obavezna je karika u liječenju djece, posebno jer za oboljelu djecu treba postojati još naglašenija briga - naglasio je Novalić, dodajući da je sarajevska Roditeljska kuća uspješan probni projekt, a ovakve ustanove, mišljenja je, trebale bi se izgraditi i u drugim gradovima Federacije.

Ministrica Đapo ohrabrena je onim što je vidjela u Roditeljskoj kući, posebno jer su svi angažirani da osiguraju sredstva iz različitih izvora finansiranja da bi ovaj projekt živio i širio svoju misiju te je dodala da su djeca sretnija jer su im roditelji ili drugi članovi porodice uz njih.

Direktor Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka" Fikret Kubat izrazio je zadovoljstvo što je Federalna vlada prepoznala vrijednosti ove kuće i u protekle dvije godine osigurali su 170.000 ne samo za funkcioniranje kuće nego i za usluge koje pruža.

Ovu ustanovu nazvao je mjestom nade, zbog čega je naglasio da svi moraju biti uz roditelje i njihovu djecu koja su u najranijem dobu suočena s teškim oboljenjima.

Pojasnio je da ova ustanova za sada nema nikakvih problema u radu, osim što nedostaju partneri da bi se proširio ovaj projekt te izgradila ovakva kuća i u Tuzli te je istaknuo da su već u pregovorima s Kliničkim centrom u Tuzli za izgradnju ovakve kuće.

Roditeljska kuća svečano je otvorena 26. aprila 2016. godine i otad njene usluge potpuno besplatno koristilo je 100 porodica s područja cijele Federacije BiH, a trenutno su njeni kapaciteti popunjeni iako menadžment nikada, najavili su, neće dozvoliti da bilo kojem roditelju bude uskraćena podrška.

Ohrabruje činjenica da BiH uspješno prati evropsku statistiku izlječenja djece oboljele od raka i ona iznosi oko 80 posto. Hematoonkološko odjeljenje Pedijatrijske klinike Jezero referentni je centar Federacije za liječenje svih vrsta malignih oboljenja u kojem je do sada izliječeno više od 1.000 djece.

NA VRH