PRAZNIK RADA

Limena muzika u „Ćiri“ budila Travničane

K. K.

1.5.2018

I ovog 1. maja članovi Muzičkog društva Travnik, popularna Limena muzika, budili su svoje sugrađane tradicionalnom „Prvomajskom budnicom“ kao i proteklih nekoliko decenija.

Najstariji duhački orkestar u Bosni i Hercegovini i jedan od simbola grada Travnika ovog jutra nije marširao kao ranije, nego su se provozali u još jednom simbolu, novom travničkom „Ćiri“. Limena muzika osnovana je 1881. godine, a Travnik je dobio prugu 1893. godine.

Firma „Sejdić“ i još nekoliko zaljubljenika u Travnik i njegove ljepote, odlučili su svima onima koji posjete Travnik omogućiti ugodnu vožnju turističkim vozićem nazvanim „Ćiro“, po uzoru na voz koji je nekada prolazio kroz Travnik.  

Orginalna verzija restauriranog „Ćire“ danas je eksponat ispred Zavičajnog muzeja u Travniku, a jutros je imao prvu promotivnu vožnju s članovima Limene muzike.

„Ćiro“ je opremljen najnovijom audioopremom te će putnici za vrijeme vožnje slušati i saznati sve o objektima i lokacijama na koje ih on odveze. Ova jedinstvena turistička atrakcija će saobraćati dvokratno, od 9 do 15 sati, te od 19 do 22.30 sati. Cijena vozne karte je 5 KM. 

„Ćiro“ u Travniku

Inače, legendarni „Ćiro“ saobraćao je trasom željezničke pruge uskotračnog kolosijeka Lašva - Travnik, koja je stavljena u promet 26. oktobra 1893. godine, a dvije godine kasnije probijena je i trasa željezničke pruge za Donji Vakuf – Bugojno – Jajce, koja je išla preko prijevoja Komar. Za tu dionicu je nabavljena specijalna lokomotiva sa zupčanicima.

Da bi se sačuvala uspomena na nekadašnji željeznički promet u ovome dijelu zemlje koji je pratio i razvoj industrijskih kapaciteta i veći promet putnika i robe, Direkcija Željeznica Bosne i Hercegovine je nakon ukidanja uskotračne pruge 1975. godine ostavila na brigu Općini Travnik „Ćiru“, koji se sastoji od lokomotive i dva vagona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.