IZBORNI ZAKON

HDZ i SDA dogovorili se da se ne dogovore?

S. DEGIRMENDŽIĆ

3.5.2018

U Sarajevu će danas biti nastavljeni pregovori o izmjenama Izbornog zakona BiH. 

Sastanku bi trebali prisustvovati lideri SBB-a, SDA, HDZ-a, SDP-a i DF-a - Fahrudin Radončić, Bakir Izetbegović, Dragan Čović, Nermin Nikšić i Željko Komšić.

Sastanak će, kao i prethodni put, biti održan u rezidenciji ambasadorice SAD u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack), a očekuje se i prisustvo šefa Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU u BiH Lars-Gunara Vigemarka (Lars-Gunnar Wigemark).

Damir Arnaut, poslanik SBB-a u Predstavničkom domu PSBiH koji je učestvovao u nizu sastanaka koje je organizirala međunarodna zajednica o Izbornom zakonu na nivou eksperata iz pet stranaka, smatra da su HDZ i SDA "zacementirale" pozicije i stavove u dogovoru, kako već i rade sve zajednički posljednjih decenija.

- Sve ukazuje da HDZ i SDA ne žele rješenje, pa i da su se dogovorili da se ne dogovore. Prije desetak dana, HDZ je optužio ambasadore SAD i EU da zastupaju bošnjačku stranu, a jučer su SDA portali optužili ambasadore da lobiraju za HDZ. Ovim HDZ i SDA samo stvaraju klimu da ne dođe do dogovora i da izbornu kampanju vode na tim međusobnim optuživanjima, kako bi se zaboravilo da se oni vrlo lako dogovore o kadrovskim rješenjima, o podjeli diskrecionih sredstava i kontroli dvije elektroprivrede i dva telekoma. S tim ciljem su i ukopali suprotne pozicije: HDZ s nekim aparthejdskim prijedlozima, a SDA sa zahtjevom da OHR nametne rješenje. I onda se, naravno, postavlja pitanje: ako je vjerovati SDA portalima, da međunarodna zajednica lobira za HDZ, hoće li OHR nametnuti rješenje po mjeri HDZ-a i hoće li taj neki etno-teritorijalni model odgovarati i SDA dok god imaju izgovor da oni to nisu potpisali? Upravo prizivanjem OHR-a, SDA je odustala od principa koje smo usaglasili jer je nemoguće da OHR nametne reduciranje ovlasti Doma naroda i SDA to dobro zna - kaže Arnaut.

Kako saznaje "Avaz" iz nezvaničnih izvora, pregovarač u ime SDA na ekspertnom nivou Šefik Džaferović na svim pregovorima zagovara stav da OHR treba nametnuti bilo kakvo rješenje, čime se dovodi u pitanje svrsishodnost održavanja pregovora uopće, ali čime se kontrola nad bošnjačkim interesima premješta u krugove u kojim snažan utjecaj imaju Hrvatska, Turska, Rusija...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.