VSTVBIH

Moguć ponovni konkurs za glavnog tužioca Tužilaštva BiH

BIRN

8.5.2018

Nakon usvajanja novog Poslovnika o radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), postoji mogućnost da konkurs za glavnog tužioca Tužilaštva BiH bude ponovljen.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija kazao je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da će na današnjoj sjednici biti razmatran novi Poslovnik o radu, koji je usklađen s preporukama Evropske komisije.

Nakon što poslovnik stupi na snagu, kako je rekao Tegeltija, članovi Vijeća će razmatrati hoće li konkurs za glavnog tužioca Državnog tužilaštva biti poništen.

- Na prošloj sjednici smo razgovarali o tom problemu. Jednostavno su se izmijenila pravila igre po novom poslovniku, koji je usaglašen sa standardima Evropske komisije, i neki od članova Vijeća smatraju da je nužno poništiti sve postojeće konkurse za rukovodeće funkcije i otvoriti nove u skladu s tim poslovnikom - obrazložio je Tegeltija.

Trenutna vršiteljica dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordana Tadić je imenovana nakon što je Goran Salihović smijenjen s te funkcije u septembru 2016. godine.

Disciplinska komisija VSTV-a je utvrdila Salihovićevu odgovornost u vezi s kršenjem službene dužnosti, čime je doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva BiH.

Salihović je kažnjen smjenom s pozicije glavnog tužioca i raspoređen na mjesto tužioca u Državnom tužilaštvu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.