ALARMANTNO

Eskalirala migrantska kriza, vlast nema rješenje

Među migrantima ima dosta osoba koje boluju od zaraznih bolesti, kaže ministar Mulabdić

Park kod Vijećnice u Sarajevu: Sve veći broj izbjeglica ( A. Durgut)

Piše: E. Trako

9.5.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Foto: S. Saletović i A. Durgut

Nijedna institucija u BiH nema tačne i sveobuhvatne podatke o broju ilegalnih migranata koji trenutno borave u našoj zemlji! Pokazuju to i izjave predstavnika institucija Ministarstva sigurnosti, Službe za poslove sa strancima i Granične policije.

- U BiH se nalazi više od 5.000 migranta – kaže Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti.

Bit će gore

Njegov kolega Marijan Baotić, pomoćnik ministra sigurnosti za azil, ima drugačije podatke.

- Prema podacima Službe za poslove sa strancima i Granične policije, evidentirano je više od 3.150 osoba koji su ilegalno ušle u BiH – kaže Baotić.

Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima, ipak ne govori o broju migranata koji su na području BiH, nego o dnevnom priljevu.

- Dnevno, stotinu osoba ilegalno uđe u BiH – kaže Ujić.

Očigledno je da se BiH nalazi u izbjegličkoj krizi te da će se stanje samo pogoršavati. Jer već sada, prema raspoloživim informacijama, prema BiH se kreće val od novih 50.000 migranata! Svi su složni u jednom - sistem je zakazao.

To je podrobnije objasnio ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Vedran Mulabdić.

- Veći dio migranata na području Kantona Sarajevo ne posjeduje nikakve identifikacione dokumente. Inicirali smo održavanje sastanka s policijskim agencijama državnog nivoa, Službom za poslove sa strancima, Ministarstvom sigurnosti, kao i Federalnim MUP-om, na kojem se razgovaralo o problemu migranata i migrantskoj krizi. Raspravljalo se o mjerama i aktivnostima koje je potrebno poduzeti na prevenciji eventualnog kriminogenog ponašanja i djelovanja migranata - pojašnjava Mulabdić.

Potvrdio je da je sarajevskim policajcima u nekoliko navrata prijavljeno nedolično i nasilno ponašanje. Ministar Mulabdić ukazuje i na mnogo veći problem.

- Među migrantima ima dosta osoba koje boluju od zaraznih bolesti, što predstavlja opasnost za ostale migrante, ali i za naše sugrađane. Zato apeliram na sve nadležne institucije da što prije poduzmu mjere iz svoje nadležnosti da ne bismo imali pojavu epidemije, a i eventualnog narušavanja sigurnosti ne samo na području Sarajeva nego i u BiH - zaključuje Mulabdić.

Da se prvi čovjek Vijeća ministara Denis Zvizdić (SDA) nije neodgovorno odnosio prema dopisima Službe za poslove sa strancima, koja je još početkom godine tražila 500.000 KM, danas ne bismo imali slike poput onih u parku prekoputa Vijećnice u Sarajevu. Tada je Službi odobreno tek 100.000 KM. Osim toga, skoro da nema koordinacije međunarodnih institucija koje se brinu o imigrantima, prije svega UNCHCR-a i IOM-a, s institucijama države BiH.

- Svako svoju politiku vodi – slažu se naši sagovornici.

Krug do Dobrinje

I dok se baba češlja, selo gori. Širom BiH formiraju se izbjeglička naselja. Na Dobrinji spavaju na ulici. Žene, djeca, mlađi muškarci. Naša ekipa jučer je razgovarala s Emirom iz Sirije i Vakasom iz Irana.

- Spavamo ovdje, na otvorenom – govore nam dok im jedna Sarajka donosi punu kesu sladoleda. A Emir uzima jedan krišom i daje potpisniku ovih redova.

- Bosnia gud pipl – govori on i traži cigaretu.

Zahvalio je 17 puta za cigaretu i ispratio nas srdačnim mahanjem kao i njegovi drugovi...

Spavaju u napuštenim kućama

Duže od pet mjeseci traje agonija s migrantima na području općina Bihać i Velika Kladuša. Oko 650 ih je evidentirano u Unsko-sanskom kantonu, od toga 350 u Velikoj Kladuši, ali taj broj nije konačan i mijenja se iz dana u dan. Pored napuštenih objekata i kuća, migranti se ovih dana najviše okupljaju u Gradskom parku. Neki su postavili šatore, a neki spavaju i pod vedrim nebom.

- Ljudi u BiH lijepo su nas primili, donose nam svakodnevno hranu, voljeli bismo se i istuširati, ali ne znamo gdje - priča nam jedan od migranata kojem je želja otići u Italiju.

U parku je i Sirijka s troje maloljetne djece. Jedno od njih neutješno plače i majka ga ne može umiriti. Dok smo razgovarali s grupom mladića, u međuvremenu, djeca su obradovana sladoledom i čini se da je to bio razlog za plač.

ČINJENICE

Službi za poslove sa strancima hitno potrebno od 20 do 50 novih zaposlenika

Graničnoj policiji BiH, prema ranijoj sistematizaciji, nedostaje 500 policajca

U azilantskom centru u Delijašu kraj Trnova u ovom momentu boravi oko 70 imigranata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.