BIH

Ahmetović: Država BiH nema nikakav plan kada je u pitanju problem izbjeglica

Piše: Al. Ti.

11.5.2018

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović kazao je danas na konferenciji za novinare da problem migranata postoji u BiH. 

Istaknuo je da je, prema njegovim informacijama, plan koji ima Vijeće ministara zastario.

- Vijeće ministara kaže da ima plan za problem migranata, ali, prema informacijama koje ja imam, taj plan je zastario. Kasarne koje su predviđene za smještaj izbjeglica su već dodijeljene drugim institucijama. Država BiH nema nikakav plan kada je u pitanju problem izbjeglica - rekao je Ahmetović.

Naglasio je da smo svi svjesni da se u Turskoj nalazi više miliona izbjeglica, većinom iz Sirije, ali i drugih zemalja.

- Svjedoci smo da je EU zatvorila granice zbog problema s izbjeglicama. Sada imamo veoma tešku situaciju u BiH, a koja može biti teža. BiH prijeti opasnost da naši gradovi postanu kampovi s izbjeglicama bez ikakve kontrole. BiH je potpisnica svih konvencija o pružanju pomoći izbjeglicama, jer imamo teško iskustvo kada je to u pitanju. Mogu nam se provući razni problemi od zdravstvenih, sigurnosnih... - istaknuo je Ahmetović.

On je na kraju još jednom pozvao Vijeće ministara, entitetske i kantonalne vlade da hitno naprave operativan plan da migraciona kriza ne bi izmakla kontroli i da je kontroliraju institucije države BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.