SRAMOTNO

Hoće li Predsjedništvo poništiti odluku o imenovanju generala

OSBiH: Generali od sredine februara u funkciji vršilaca dužnosti

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

17.5.2018

Nakon što Dom naroda Parlamenta BiH na prekjučerašnjoj sjednici nije potvrdio odluku Predsjedništva o imenovanju generala u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, razmatra se opcija da odluka bude vraćena Predsjedništvu BiH na poništenje ili donošenje nove odluke, saznaje „Dnevni avaz“.  

To bi, kako tvrdi naš izvor, bio svojevrsni presedan i sramota za Predsjedništvo BiH, koje je vrhovni komandant OSBiH, da mu odluka o imenovanju generala bude vraćena.

Svađa zbog imena

Još je gore što su generali od sredine februara, kada ih je imenovalo Predsjedništvo BiH, u funkciji vršilaca dužnosti. Zakon je, naime, predvidio da tu odluku u roku od 45 dana potvrde oba doma Parlamenta BiH. Taj rok istekao je 30. marta ove godine, a u međuvremenu je Predstavnički dom dao saglasnost na generalska imenovanja. No, Dom naroda to nije učinio, jer Klub srpskog naroda nije prihvatio odluku.

Do zastoja u potvrdi imenovanja novog generalskog kora OSBiH, koji čini 13 generala, došlo je zbog svađe između SDS-a i PDP-a.

Mladen Ivanić, član Predsjedništva iz reda srpskog naroda, u penziju je poslao 52-godišnjeg generala Dragana Vukovića, a na njegovo mjesto imenovao dvije godine starijeg Zorana Dunovića. Ovaj potez naročito je ranije kritizirao Borislav Bojić, nekadašnji poslanik SDS-a, sada DNS-a.

Deblokada procesa

Kako saznaje „Avaz“, rješenja koja bi deblokirala proces potvrde imenovanja generala ubrzano traže u Ministarstvu odbrane BiH.

U pokušaju da provjerimo navode o mogućem vraćanju odluke o imenovanju generala Predsjedništvu BiH, kontaktirali smo ministricu odbrane BiH Marinu Pendeš.

Ona je za „Avaz“ kazala da će u narednim danima poduzeti i izvršiti određene korake i provjere kako u MO tako u Predsjedništvu BiH. No, kaže da zbog odsustva službene prirode u ovom trenutku ne bi javno iznosila svoj stav o ovom problemu.

Pravnici u dilemi

Naš izvor, koji je želio ostati anoniman, kazao je da su pravnici u MO angažirani na razrješenju ovog problema u dilemi.

- Zakon o odbrani nije precizirao da se, ako ne potvrdi Parlament, proces mora ponoviti, a, s druge strane, ako, primjerice, Parlament BiH ne potvrdi odluku Predsjedništva o slanju pripadnika OS u misije u inozemstvo u roku od 60 dana, onda se oni moraju vratiti. Također, neki pravnici smatraju da, ako bi se poštovao zakon, onda ova odluka mora biti poništena - kaže naš sagovornik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.