SJEDNICE

Poslanici se posvađali oko zveckanja oružjem i mitraljeza

S. D.

17.5.2018

Informacija pod nazivom PRO-Budućnost i Platforma za mir, čiji je podnosilac Ministarstvo za lјudska prava i izbjeglice BiH, izazvala je burnu raspravu u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. 

Materijal koji zagovara mir i budućnost neopterećenu nesigurnošću i krizama u BiH odveo je poslanike u raspravu o ratnoj prošlosti u BiH. Lazar Prodanović iz SNSD-a je kazao da se, umjesto bavljenja o pričama iz prošlosti, svi trebaju više potruditi da bi budućnost u BiH bila bolja od prošlosti.

No, poslanici SNSD-a usprotivili su se ovoj informaciji, jer su kazali da to nije domaći, nego projekt „američkih nevladinih organizacija'' i da se o njoj Parlament ne bi trebao izjašnjavati.

Zastupnica DF-a Maja Gasal-Vražalica kazala je da treba obustaviti svaku priču koja vodi „zveckanju oružjem“ u BiH.

Na njeno izlaganje reagirao je Predrag Kožul, poslanik HDZ-a BiH, koji je kazao: „Dok vi govorite o zveckanju oružjem, sjetite se da je predsjednik vaše stranke okretao mitraljez ka jugu“, obraćajući se zastupnici DF-a Maji Gasal-vražalica.

Gasal-Vražalica je kazala Kožulu: „Dok je predsjednik moje stranke branio ovu zemlju, vaš predsjednik je slao logoraše na prisilni rad.“

Nakon polusatne pauze u Predstavničkom domu, nastavljena je rasprava o projektu PRO budućnost–Platforma za mir.

Prije toga Predrag Kožul kazao je da to radi nerado, ali da se „moram javiti i reći da nisam replicirao kolegici Gasal-Vražalica, nego sam htio ispraviti njen zločesti krivi navod u kojem je rekla da stranka Nikole Lovrinovića zvecka oružjem, a ovdje pričamo u dokumentu u kojem se mir često spominje, a prvi preduvjet za ovaj dokument je da se ne zvecka oružjem“.

Izjavu Gasal-Vražalice komentirao je i Nikola Lovrinović kazavši joj da je nepristojna i da joj poručuje da je „Vaš predsjednik obični prevarant i on se borio za svoju poziciju u Sarajevu, a 2.000 pripadnika HVO-a poginulo je boreći se protiv takvih“.

Nakon toga, Mladen Bosić, predsjedavajući Doma, opomenuo je Lovrinovića za kršenja Kodeksa o ponašanju poslanika, a Gasal-Vražalica je Lovrinoviću kazala da su o njemu „sve priče ispričane“.

Staša Košarac, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a, kazao je da je informacija o projektu koju je dostavilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice,  četverogodišnji projekt jedne američke organizacije i da on ne vidi potrebu da se o „jednom američkom projektu izjašnjava Predstavnički dom“. 

Jasmin Emrić, poslanik A-sda, kazao je da to nije tačno i da je riječ o projektu koje su provodile lokalne zajednice i 60 načelnika u BiH te da je jedna strana organizacija samo inicijator i da finansira ovaj projekt“.

Podršku projektu dao je i Borislav Bojić, poslanik DNS-a, koji je kazao da je važna poruka o miru koja treba biti odaslana iz Parlamenta BiH.  

- Mogla je i Turska, ili Rusija, finansirati ovakav jedan projekt i to nije važno, važno je da odavde pošaljemo poruku o miru – kazao je Bojić.

Podršku projektu dao je i Sadik Ahmetović, poslanik Nezavisnog bloka, kazavši da Platforma za mir nema alternativu, a „oni koji u glavi imaju neku drugu platformu, onda su neodgovorni“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.