BIH

CCI: BiH rekorder u sporosti približavanja EU

Fena

21.5.2018

Centri civilnih inicijativa (CCI) nedavno su objavili izvještaj "Stanje nacije", koji prati provedbu i efekte reformi u Bosni i Hercegovini. 

U saopćenju CCI-ja navodi se da ovaj izvještaj sadrži obuhvatan pregled informacija o formalnoj realizaciji mjera iz Reformske agende te mjerenju efekata u različitim oblastima poput javnih finansija, poslovne klime, tržišta rada, vladavine prava, socijalne politike... Jedna od oblasti analize jeste efikasnost eurounijskog puta BiH.

CCI napominje da političke stranke u BiH, one koje djeluju kao vlast ili kao opozicija, iskazuju deklarativnu opredijeljenost za pristupanje BiH Evropskoj uniji, kao i dominantna većina stanovništva.


- No, svjedoci smo realnog stanja u kojem sve političke stranke i drugi relevantni politički akteri nisu poduzeli bitne akcije koje bi BiH približile EU. Zvanični predpristupni koraci BiH ka EU traju daleko duže u odnosu na sve zemlje koje su postale punopravne članice EU u posljednjih 20 godina, kao i u odnosu na zemlje regije koje imaju taj cilj - navode iz CCI-ja.

Dodaju da, kada se sagledaju sve činjenice, "moglo bi se reći da je evropski put Bosne i Hercegovine talac neznanja, nerada i skrivenih interesa stranaka i pojedinaca koji ne dozvoljavaju veliki napredak u pravcu članstva u EU - saopćeno je iz CCI-ja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.