OTKRIVAMO

Ko vara građane prilikom registracije automobila

Pogrešno kategorizirana vozila

Piše: E. HALIMIĆ

22.5.2018

Tužilaštva Unsko-sanskog i Tuzlanskog kantona vode istrage protiv grupe građana i osiguravajućih društava koji su u proteklom periodu u znatnoj mjeri oštetili budžete Federacije BiH, kantona, ali i Fonda za zaštitu okoliša FBiH.  

Ovu informaciju za “Avaz” je potvrdila i Senka Delić, viša stručna saradnica i pomoćnica tužioca u Odjelu za privredni kriminal i korupciju Tužilaštva USK.

Nekoliko predmeta

- Kada je riječ o postupku registracije motornih vozila, u kojem nisu izvršene uplate novčanih sredstava po raznim osnovama, obavještavamo vas da je u vezi s navedenim istraga u toku, a Tužilaštvo do okončanja istražnog postupka neće davati detaljnije informacije koje se odnose na navedeni predmet - pojasnila je Delić.

Admir Arnautović, portparol Kantonalnog tužilaštva Tuzla, kazao je za naš list da Tužilaštvo ima u radu nekoliko predmeta koji se odnose na određene prevare ili zloupotrebe prilikom registracije vozila ili naplate šteta u osiguravajućim društvima.

Kako “Avaz” saznaje, u USK su određene osobe ili grupe osoba prilikom registracije vozila dostavljale falsificirane naloge kojima su potvrđivale da su izvršene novčane uplate, odnosno eko-takse na račun Fonda za zaštitu okoliša, a da novac nikad nije uplaćen.


Čibukčić: Pružili smo svu pravnu pomoć 


Prevara u TK odnosila se na registraciju vozila u nižoj kategoriji kako bi se izbjeglo plaćanje skuplje ekološke takse. Na ovaj način je u znatnoj mjeri oštećen budžet Fonda, ali i kantona, jer se sredstva dijele u omjeru od 70 posto kantonima i 30 posto Fondu.

Pravna pomoć

Ovu informaciju za “Avaz” je potvrdio i direktor Fonda Fuad Čibukčić.

- U kontaktu smo s navedenim tužilaštvima i pružili smo svu pravnu pomoć. Strahujemo da bi se na kraju istrage moglo otkriti da je budžet Fonda u proteklim godinama ozbiljno oštećen. Posebno ako se utvrdi da je bilo zloupotreba u određenim kantonima u vezi s naplatom naknada za registraciju vozila - istaknuo je Čibukčić.

Lažni podaci 

- Ovi predmeti su u fazi predistražnih radnji ili u fazi istraga. Radi se o širem opsegu radnji koje su predmet provjera i istrage, dakle ne samo u vezi s registracijom teretnih vozila u kojima su u police obaveznog osiguranja unošeni lažni podaci ili su takse za takva vozila naplaćivane po jeftinijoj tarifi, za druge kategorije vozila - istaknuo je Arnautović.

Registrirano 623.249 vozila 

Prema podacima BIHAMK-a, u Federaciji BiH je prošle godine bilo aktivno 824.386 vozačkih dozvola. Tada je u FBiH bilo registrirano 623.249 vozila, u Republici Srpskoj 365.325, a u Distriktu Brčko 32.546 vozila.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.