SARAJEVO

Eksperti Venecijanske komisije s predstavnicima bh. stranaka

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

22.5.2018

U Sarajevu će danas biti nastavljeni pregovori predstavnika SDA, HDZ-a, SDP-a, SBB-a i DF-a na ekspertnom nivou o izmjenama Izbornog zakona BiH, kojem bi trebali prisustvovati i eksperti Venecijanske komisije, saznaje „Dnevni avaz“.

Sastanak bi trebao biti održan u zgradi Delegacije Evropske unije, čiji će eksperti uz one iz Ambasade SAD također prisustvovati sastanku. Eksperti Venecijanske komisije dolaze shodno zaključku sa sastanka lidera i predstavnika SDA, HDZ-a, SDP-a, SBB-a i DF-a, održanog 3. maja u Sarajevu.

Niz sastanaka

Tada je prihvaćen prijedlog predstavnika Evropske unije da se o svim ponuđenim prijedlozima zatraži mišljenje Komisije. Iz Ureda Vijeća Evrope jučer je potvrđeno da će predstavnici Venecijanske komisije prisustvovati nizu sastanaka s „relevantnim učesnicima izbora“.

- A u cilju pružanja stručne pomoći u procesu kontinuiranih rasprava o neophodnim izmjenama u izbornom zakonodavstvu, posebno u pogledu izbora Doma naroda FBiH – najavljeno je iz Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu.

Nastavak pregovora o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH dio je napora EU i SAD da ovo pitanje riješe domaći političari dogovorom, bez nametanja rješenja od međunarodne zajednice. Venecijanska komisija je savjetodavno tijelo koje se bavi ustavnim pitanjima, izbornim pitanjima i općenito djelovanjem demokratskih ustanova.

Dvodnevni razgovori

Očekuje se da Komisija ocijeni prijedloge izmjena izbornog zakonodavstva posebno s aspekta evropskih standarda, Ustava BiH i Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama. Kako saznaje „Avaz“, predstavnici Venecijanske komisije s ekspertima iz pet stranaka o izmjenama Izbornog zakona BiH trebali bi razgovarati danas i sutra. Prema ranijim najavama, predstavnici Venecijanske komisije trebali bi se narednih dana sastati i s liderima SDA, SBB-a, SDP-a, HDZ-a i DF-a.

Jedini putokaz  

Iako mišljenje Venecijanske komisije nije obavezujuće, očekuje se da bi ono u slučaju izmjena Izbornog zakona u BiH moglo biti presudno za daljnje političke pregovore o tom pitanju. 

Naročito zbog toga što će Komisija ocjenjivati sve prijedloge koji su se našli na pregovaračkom stolu posljednjih mjeseci i s aspekta Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda. 

A u konačnici mišljenje zasnovano na tom dokumentu može biti samo pravi putokaz za pronalazak konačnog rješenja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.