BIH

Dodik u Sankt Peterburgu: Pozvat ću Putina da posjeti RS

Srna

25.5.2018

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu pozvati predsjednika Rusije Vladimira Putina da posjeti RS. 

Dodik je rekao da to čini redovno i da se stvaraju određeni preduslovi da se ta posjeta dogodi s razlogom.

- Nikada nisam odustao od toga, ali sam razumio zašto i kako je to moguće. Uvijek se nadam da će se stvoriti prilika za tako nešto. Mislim da sada radimo jedan dobar projekt koji bi mogao privući i njegovu pažnju, i bilo bi nam veoma drago da to uradi. Prošle godine smo na ovom forumu razgovarali da on bude gost na događaju povodom završetka Srpsko-ruskog pravoslavnog centra u Banjoj Luci - rekao je Dodik.

On je naveo da je ostalo obećanje da će to tako biti, ali da, naravno, treba izgraditi pomenuti centar, pa dogovoriti termine posjete.

- Vjerujem da će neko sa nivoa Ruske Federacije ovog ljeta ili u ranu jesen doći u Banju Luku na postavljanje kamena temeljca za izgradnju Srpsko-ruskog pravoslavnog centra - naveo je Dodik.

Ocijenio je da RS ima prijatelja u Ruskoj Federaciji i u imenu njenog predsjednika Vladimira Putina, s kojim se u kontinuitetu godišnje sastaje barem dva puta.

On je istakao da njegovo prisustvo na Forumu u Sankt Peterburgu, čiji je pokrovitelj Putin, ima veliki značaj za RS, jer se tamo masovno okupljaju biznismeni, državnici, političari, bankari i zvanice iz cijelog svijeta.

- Sama činjenica da sutra bude vijest da smo se sastali sa Putinom sasvim je dovoljna da se RS primijeti i opazi kao partner Rusije, da nema hladno-vrućih odnosa i da su ti kontakti uvijek prijateljski i veoma srdačni - ocijenio je Dodik.

Dodik je dodao da je zahvalan Rusiji i što se u Vijeću sigurnosti na objektivan način razmatra i prezentira izvještaj RS o stanju u BiH, pored izvještaja koji svakih šest mjeseci podnosi visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko), koji u tom dokumentu kontinuirano negativno ocjenjuje RS i pokušava je okriviti za sve.

- Rusija se ne odnosi navijački kako žele da je prikažu. Ona ima ujednačen stav i ona je za poštivanje međunarodnog prava, za razliku Incka koji to pravo krši i koji bi zbog toga trebao odgovarati - rekao je Dodik.

Što se tče skonomske saradnje sa Rusijom, naglasio je da se ruska ekonomska pažnja pozitivno pokazala u vezi sa Rafinerijom nafte u Bosanskom Brodu, i to u vremenu kada su svi ekonomski i tehnološki razlozi ukazivali na to da se ta fabrika isječe i proda u staro gvožđe.

- A onda su se Rusi pojavili, prihvatili modernizaciju, uložili ogromna sredstva i ta firma sada stabilno posluje. Ruska kompanija radi odličan posao, održava zaposlenost i modernizuje proizvodnju. Bio sam prije nekoliko dana u Rafineriji u Modriči i vidio nove pogone, što govori da su zainteresovani da tu ostanu i rade. To su stvari zbog kojih treba da budemo zahvalni Putinu i Rusiji - istakao je Dodik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.