OTKRIVAMO

Džaferovićeva snaha jedan od krivaca za migrantsku krizu!

Džaferović: Dobro uhljebio članove porodice / Murveta Džaferović: Godinama pomoćnica ministra sigurnosti

M. AŠČIĆ

25.5.2018

Murveta Džaferović, pomoćnica ministra sigurnosti BiH za migracije i zamjenica predsjednika Koordinacionog tijela za pitanje migranata BiH, jedan je od krivaca što naša država nije bila spremna za migrantsku krizu!

Upućenima to nije iznenađenje, jer joj je glavna referenca to što je snaha Šefika Džaferovića, potpredsjednika SDA i zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Murveta je udata za njegovog brata Ejuba Džaferovića, dekana Mašinskog fakulteta u Sarajevu.

Državne jasle

Inače, ovo je još jedan od dokaza da je porodični klan Džaferović zagospodario državnim institucijama i da godinama živi na račun budžetskih korisnika. Prije nekoliko dana objavili smo da se oko 170.000 KM iz budžeta izdvaja na plaće Džaferovićeve rodbine, koja obilato koristi državne jasle. A Šefikova snaha Murveta na ovoj je poziciji posljednjih desetak godina.

Murveta Džaferović ključna je osoba u Ministarstvu sigurnosti kada su u pitanju migracije i problemi s migrantima. Ona o stanju na terenu i svim promjenama kada je u pitanju migrantska kriza rukovodi i direktno komunicira s ministrom Draganom Mektićem i Službom za poslove sa strancima BiH.

A rezultati njenog (ne)rada doveli su do toga da je migrantska kriza ugrozila normalno funkcioniranje državnog aparata. Iako su stizala brojna upozorenja o problemima s migrantima, Murveta Džaferović rijetko je poduzimala konkretne poteze i pravovremeno obavještavala nadležne u Vijeću ministara BiH.



Faksimil Strategije u oblasti migracija i azila i Akcionog plana 2016.-2020., na čijoj je izradi radila Šefikova snaha

 Stari podaci

O tome govori i podatak da su poslanici Parlamenta BiH nedavno odbili razmatrati informaciju o migrantskoj krizi koju im je dostavilo Vijeće ministara BiH, tačnije Mektićev sektor, u kojem je Džaferovićka glavna. Poslanici su istakli da su podaci koje sadrži izvještaj zastarjeli i da nema novih o broju ulazaka migranata.

Murveta Džaferović bila je i na čelu Radne grupe za izradu Strategije u oblasti migracija i azila i izradi Akcionog plana 2016.-2020. godine.

 U Strategiji napisala da je sve med i mlijeko

U Strategiji u čijoj je izradi Murveta Džaferović učestvovala navedeno je da se „nesumnjivo može konstatovati kako je BiH izgradila institucionalnu, zakonodavnu i administrativnu strukturu upravljanja migracijama i azilom“.

 - Dostignuća u domenu izgradnje pravnog okvira, povećanja institucionalnih kapaciteta, unapređenja međuinstitucionalne koordinacije i međunarodne saradnje, te analize dosadašnjih i predviđanja budućih trendova migracionih tokova na teritoriji BiH i na regionalnom nivou, ukazuju da BiH u suštini vodi migracionu politiku koja je determinirana geostrateškim položajem naše države na već identificiranim trasama migracija u ovom dijelu evropskog kontinenta - navedeno je.

Murveta Džaferović prima plaću između 1.940 i 2.359 KM, u ovisnosti o koeficijentu koji odredi ministar

 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.