IZVJEŠTAJI

Suspenzija Salihovića i Mihajlovića unaprijedila rad Tužilaštva BiH

Tužilaštvo BiH: Osjetan napredak

S. DEGIRMENDŽIĆ

28.5.2018

Pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na sjednici u srijedu, naći će se Informacija o radu Tužilaštva BiH za 2017. godinu. Činjenica je da pred poslanike nikad nije došla obimnija, sadržajnija i transparentnija dokumentacija iz ove pravosudne institucije u posljednjih nekoliko godina.  

Iz Informacije je vidljivo da su rezultati rada svih odjela Tužilaštva BiH u prošloj godini znatno bolji nego 2016. i prethodnih godina, kada je na čelu ove pravosudne institucije bio smijenjeni glavni tužilac Goran Salihović.

 Oduzeta imovina  

Rezultate bolje nego 2016. zabilježio je i Posebni odjel za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju. Podsjećamo, početkom marta prošle godine zbog sumnji u kriminalne radnje s čela tog odjela suspendiran je tužilac Božo Mihajlović.

- Evidentno je da je rješavanje prijava u odnosu na 2016. povećano i u odnosu na predmete i lica. Rezultati rada, po broju riješenih predmeta u fazi prijave i istrage, a poređenjem s podacima iz prethodne dvije godine, nesumnjivo pokazuju da se radi o veoma dobrim rezultatima rada tužilaca - navedeno je, između ostalog, u Informaciji.

Tako su tužioci tog odjela u prošloj godini podigli 96 optužnica protiv 210 osoba, a Sud BiH u predmetima koji su rađeni u tom odjelu prošle je godine izrekao kazne zatvora u ukupnom trajanju od 136 godina i osam mjeseci.

Također, oduzeta je protupravno stečena imovinska korist u ukupnom iznosu većem od pet miliona maraka, a oduzet je veliki broj nekretnina, vozila i ostalih pokretnih stvari.



Salihović:Suspendiran zbog kriminalnih radnji

U tom odjelu lani su vođene 252 istrage protiv 1.600 osoba. Od tog broja, neriješenih istraga iz ranijih godina bilo je čak 118 predmeta protiv 1.042 osumnjičenih. No, tokom 2017. godine u tom odjelu uspjeli su riješiti 141 istragu protiv 734 prijavljene osobe.

Zanimljiv je i podatak iz informacije da je za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju u posljednjih trinaest godina Sud BiH pravosnažno osudio 1.445 osoba na ukupno 2.077 godina zatvora!




Mihajlović:I on suspendiran zbog kriminala

Ratni zločini

Tužilaštvo BiH prošle je godine imalo ukupno u radu prijave protiv 3.956 osumnjičenih za ratne zločine, od kojih je većina bila iz ranijeg perioda. U 2017. zaprimljeno je prijava protiv još 415 osumnjičenih za ratne zločine, a riješeno je prijava za 427 osoba. I u ovom segmentu Tužilaštvo bilježi napredak.

- Ako ove podatke uporedimo s podacima iz 2016., primjetan je kontinuiran rad na predmetima ratnih zločina, u skladu s Državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina i preporukama Nadzornog organa za praćenje provođenja Državne strategije - navedeno je u Informaciji Tužilaštva BiH.

Faksimil dijela Informacije Tužilaštva BiH :Evidentni pomaci

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.