PARLAMENT

Britanski parlamentarci sa čelnicima Parlamenta FBiH

Fena

30.5.2018

Delegacija Velike Britanije pri Interparlamentarnoj uniji (IPU), predvođena Najdželom Evansom (Nigel Evans), predsjedavajućim britanske delegacije, sastalo se danas sa čelnicima Parlamenta Federacije BiH, Lidijom Bradara, predsjedavajućom Doma naroda i Edinom Mušićem, predsjedavajućim Predstavničkog doma.

Goste iz Velike Britanije Bradara i Mušić upoznali su sa strukturom i načinom rada te posebnostima Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Pritom su naglasili kako su u pitanju ravnopravni domovi koji se razlikuju u strukturi i broju, te načinu biranja zastupnika, odnosno predstavnika.

Predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara istaknula je posebnosti ovog doma čiji se izaslanici biraju iz skupština kantona, te kao takvi imaju ne samo građanski već i legitimitet zastupanja nacionalnih interesa.

Članovi delegacije Velike Britanije zahvalili su čelnicima Parlamenta na odgovorima koji će im pomoći bolje razumjeti stanje u Federaciji BiH i BiH. Pri tom su izrazili spremnost pomoći u parlamentarnom radu i zakonodavnim procesima, ali i na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u.

Domaćini su im na tome zahvalili te naglasili važnost jačanja investiranja zapadnoevropskih zemalja u BiH, saopćeno je iz Federalnog parlamenta.

Inače, delegacija Velike Britanije pri IPU u našoj zemlji boravi od početka sedmice, s ciljem boljeg razumijevanja stanja u BiH i unapređenja odnosa između Velike Britanije i BiH nakon Brexita.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.