BIH

Uzgajivači optužuju: Mafija upravlja poljoprivredom!

Piše: S. KURT

31.5.2018

Iz Ministarstva poljoprivrede FBiH ni jučer nije stigao odgovor na naše pitanje o situaciji s epidemijom bruceloze, koja hara Federacijom, a naročito je alarmantno u Srednjobosanskom te Zeničko-dobojskom kantonu, gdje su opasnom bolešću, uz životinje, zaraženi i ljudi.

10 miliona KM

U Sektoru za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede prije mjesec smo pokušali dobiti odgovore na nekoliko ključnih pitanja, ali neuspješno. U Ministarstvu su zaključili kako informacije koje tražimo, ne mogu dati radi zaštite ličnih podataka.

Ministarstvo na čijem se čelu nalazi provjereni kadar Stranke demokratske akcije Šemsudin Dedić, izdvojilo je i ove godine 2,4 miliona KM na fantomski program, prepisan iz prethodne godine, a u kojem nema ni govora o opasnosti od bolesti prenosivih sa životinja na ljude.

- Bruceloza, tuberkuloza, Q-groznica, leptospiroza haraju FBiH, dok Ministarstvo prepisuje program, troši pare, a učinak mjeri time koliko će para dodijeliti poslušnim veterinarskim organizacijama - kaže za “Avaz” jedan od ponajboljih stručnjaka za veterinarstvo u BiH, navodeći da je za Dedićevog mandata potrošeno više od 10 miliona KM za prilično amaterski i diletantski program.

Dževad Kovač, vlasnik najveće farme koza u BiH, ističe da je sve što se dešava, posljedica višegodišnjeg nerada, manipulacija, neznanja.

- Koze i ovce su vakcinisane neupotrebljivim vakcinama. Ja sam pozitivan na brucelozu, koze su mi pozitivne, pozitivno je mnogo vlasnika. I šta ministar? Ništa! Dedić je dobio zadatak da, u ime nekih interesnih lobija, uništi stočarstvo. Poljoprivredom upravlja dobro organizirana mafija. Kad nas unište, neće se, onda, brinuti ni za poticaje ni za brucelozu - otvoreno kaže Kovač.

I glavni veterinarski inspektor FBiH Nermin Smajlagić slaže se da je sav posao u vezi s vakcinisanjem napravljen u najmanju ruku traljavo. Ističe da u ovom momentu ne bi rekao da je situacija s brucelozom, Q-groznicom alarmantna…

- Rekao bih da tek treba očekivati eskalaciju. Ima toga i u drugim državama, ali je zabrinjavajući pasivan odnos naših nadležnih - zaključuje Smajlagić.

Džaba Krajišnik

Ermin Veladžić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka i mesa Unsko-sanskog kantona, zna za podatak da ovaj kanton, od kako je Dedić ministar, prednjači u broju oboljelih i po mortalitetu.

- Ništa Dedić nije učinio na zaštiti životinja, nismo dobili ni novac za eutanaziju. Četiri godine je ministar, ništa nam nije dao, samo oduzeo. Džaba što je Krajišnik. Možda bi bilo bolje da je Hercegovac - pokušava Veladžić da se našali.

Ističe da su mnogi u USK sa jednom osiguravajućom kućom napravili aranžman osiguranja životinja, 3 KM mjesečno po grlu...

- Nismo imali druge. Mi smo za Dedića na kraju svijeta. Njemu je sad važnija predizborna kampanja, s Novalićem se brine o svojim interesima. Uvozni lobi je daleko jači od nas - zaključuje Veladžić.

Dedić nije ni pepeljare promijenio!

- Od kako je došao u Ministarstvo, Dedić ništa nije uradio, ništa nije promijenio. Eto, nije, vala, ni pepeljaru promijenio. Slabo on zna svoj posao. Oni samo između sebe dilaju poticaje za fiktivne proizvođače mlijeka – kaže Kovač.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.