DOM NARODA

Odbijen zakon koji predviđa optičko skeniranje glasačkih listića

Piše: A. Nu.

5.6.2018

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nije usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u prvom čitanju, a kojim je predviđeno uvođenje savremenih tehnologija u izborni proces. Takva odluka prethodila je glasanju 13 delegata koji su s osam glasova za i pet protiv podržali negativno mišljenje Ustavnopravne komisije Doma naroda PSBiH.  

Prije glasanja, predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ognjen Tadić (DNS) objasnio je, naime, da se delegati nemaju priliku danas izjašnjavati o tekstu zakona, već o negativnom mišljenju Ustavnopravne komisije Doma naroda PSBiH. Naveo je da će se usvajanjem negativnog mišljenja zakon smatrati definitivno odbijenim, navodeći da će se, ukoliko odbiju negativno mišljenje, agonija produžiti još mjesec. 

Tadić je upozorio i kako su izmjene ovog zakona na neki način blokirale rad Doma naroda PSBiH te kazao da će, zajedno s delegatom Dragutinom Rodićem (DNS), pripremiti prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH koji će tretirati uvođenje savremenih tehničkih metoda u izborni proces, a kojim bi svi trebali biti zadovoljni. 

- Elektronsko glasanje potrebno je testirati na lokalnim izborima 2020. godine u većim sredinama u oba bosanskohercegovačka entiteta – kazao je Tadić.  

Zdenka Džambas (HDZ BiH) istaknula je da su sva četiri mišljenja u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH negativna te da je BiH država koja ne može izdržati ono što se predlaže u zakonu. 

- Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH jasno kaže da se ne može na taj način zadirati u ljudska prava. Oni su odbili i videonadzor, a kamoli uzimanje otisaka prstiju. Postoje četiri negativna mišljenja - kazala je Džambas, koja se složila da ovaj zakon treba mijenjati, ali ne na ovakav način.

Delegat Martin Raguž (HDZ 1990) naveo je da je o ovom zakonu potrebno izjašnjavati se u redovnoj proceduri, odnosno da se parlamentarcima da mogućnost da amandmanima vrše nedostatke predloženih izmjena.

- Također, potrebno je i Vijeće ministara BiH natjerati da se uključi u ovu priču. Ne mogu oni reći da nemaju novca, dok se prijateljske zemlje nude da nam pomognu – stava je bio Raguž.

Predlagač izmjena Izbornog zakona BiH, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu PSBiH Mirsad Mešić stava je da delegati nisu spremni upustiti se u izmjene izbornog procesa. 

- Upozoravam javnost na još jednu prevaru kojoj će svjedočiti na ovogodišnjim predsjedničkim i parlamentarnim izborima – kazao je Mešić.

Današnja sjednica je završena.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.