ZNAČAJNI DATUMI

Na Dan šehida otkriveno centralno šehidsko obilježje u Modriči

Fena

16.6.2018

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević danas je na Dan šehida prisustvovao prigodnoj manifestaciji povodom otkrivanja centralnog šehidskog obilježja u Modriči.

Bukvarević je u svom obraćanju ukazao na važnost ovakvih manifestacija i projekata čiji je cilj da se obilježi i sačuva uspomena na ljude i događaje u kojima su mnogi stradali dajući vlastite živote te da se iskaže zahvalnost porodicama šehida i palih boraca na žrtvama koje su dali u odbrani BiH.

Otkrivajući spomenik šehidima i poginulim borcima, ministar Bukvarević je naglasio da nikada ne smiju biti zaboravljeni oni, ali ni njihove porodice.

Manifestaciju su, u saradnji s Federalnim ministarstvom za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, organizirali Udruženje "Povratak, posao i opstanak" i Medžlis Islamske zajednice Modriča, a prisustvovale su brojne delegacije boračkih i organizacija porodica šehida i poginulih boraca iz Modriče, Odžaka, Gradačca, Tuzle...

U ime Medžlisa Islamske zajednice Modriča obratio se imam Čaršijske džamije Adnan ef. Kavazović, koji je kazao da ovaj spomenik dostojanstveno podsjeća na najveću žrtvu i na ljude koji su dali svoje živote braneći domovinu. Sjećanje na njih mora živjeti u nama, poručio je Kavazović.

Okupljanje građana i pripadnika boračkih populacija općina Modriča i Vukasavlje kod centralnog šehidskog obilježja počelo je jutros učenjem Ja'sina i dova, a nakon toga je otkriven spomenik s ispisanim imenima šehida i civilnih žrtava rata te je položeno cvijeće i proučena Fatiha.

Salko Bukvarević

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.