TRŽIŠTE

Vujanović: Gorivo točite tamo gdje je pojeftinilo

S. DEGIRMENDŽIĆ

17.6.2018

Protekla dva dana sukcesivno je dolazilo do sniženja cijena goriva na benzinskim pumpama u FBiH, a do danas bi gorivo trebalo biti jeftinije na oko pola njih od ukupno 681 pumpe u FBiH.

Kazao je ovo za „Dnevni avaz“ Zlatan Vujanović (SBB), ministar trgovine u Vladi FBiH. Vujanović je pojasnio da pumpe promjenu cijene Federalnom ministarstvu trgovine moraju najaviti tri dana unaprijed.

Ovjereni cjenovnik

Zbog toga je kod onih koji su podnijeli Obrazac promjene cijene (OPC) primjerice u utorak, do nižih cijena došlo u petak, a svi oni koji su OPC podnijeli u srijedu, cijene su mijenjali u subotu.

No, zahtjevi koji su Ministarstvu poslani u petak poslije podne, moći će biti obrađeni tek sutra ujutro zbog neradnog vikenda. Vujanović kaže da je zadovoljan brojem pristiglih OPC-a, jer njihov broj pokazuje da je većina pumpi odlučila sniziti cijene goriva.

- Važno je kazati da je OPC kao materijalni akt obavezujući i ima težinu ovjerenog cjenovnika. Na osnovu njega inspekcija provjerava da li se izložena cijena na pumpama podudara s onom koja se nalaze na aparatima za točenje, odnosno s cijenom otisnutom na računima - kaže Vujanović.

Tržišna utakmica

Kako je bilo i najavljeno, cijene su snižene između pet i deset feninga, a dominiraju pumpe koje su se odlučile za umanjenje od pet feninga. Ministar trgovine kaže da su sada na potezu građani.

- Jednostavno, potrošači naftnih derivata trebaju biti verifikatori tržišta i svoje povjerenje trebaju dati pumpama koje su snizile cijene. Poruka je: kupujte tamo gdje je jeftinije i nagradite one koji su se pokazali društveno odgovornima i koji su uvažili stav da se mora voditi računa i o socijalnom momentu građana. Nama je bitno da tržišna utakmica funkcionira, ali građani su ti koji mogu, kupujući kod onih kod kojih je gorivo jeftinije, i one koji još nisu snizili cijene natjerati da to učine - kaže Vujanović.

Mjesečni sastanci

Premda su posljednjih mjeseci distributeri stalno ponavljali da je poskupljenje goriva neminovno i da nema prostora za niže cijene, Federalno ministarstvo trgovine ovosedmičnim sastankom s naftnim distributerima pokazalo je da, uprkos slobodnom formiranju cijena, može donekle utjecati na njihovu kontrolu.

Vujanović najavljuje da će ubuduće na mjesečnom nivou biti održavani radni sastanci o bilo kakvim dešavanjima na svjetskom tržištu u vezi s ovim pitanjem. Pritom će se, kaže, pratiti cijena barela nafte i kurs dolara, kao dva najvažnija parametra.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.