SKANDAL

Rastrošni ambasador BiH u Jordanu: Građani plaćaju 150.000 KM za stan Harisa Lukovca u Amanu!

Haris Lukovac: Ambasador BiH u Jordanu

S.DEGIRMENDŽIĆ

18.6.2018

Haris Lukovac, ambasador BiH u Jordanu, koji je na tu poziciju imenovan na prijedlog Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, jedan je od najrastrošnijih ambasadora u ukupno 56 diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP) naše zemlje u svijetu.  

Dokazao je to i njegov dopis u Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) BiH.

 Članovi porodice

Zgrada Ambasade BiH u Amanu u vlasništvu je naše zemlje, a poklonila nam ju je Hašemitska Kraljevina Jordan. U sklopu Ambasade nalazi se i luksuzan stan, površine 220 metara kvadratnih, u kojem je Lukovac odbio da živi besplatno, nego je tražio da mu MVP, odnosno porezni obveznici u BiH, plaćaju stan od 270 metara kvadratnih!?

- Postojeći stan, iako impresivne kvadrature od 220 metara kvadratnih, ne odgovara mojim potrebama zbog velikog broja članova moje porodice. Naime, moja porodica broji šest članova. Supruga, ja te četvero djece u dobi od 24, 22, 11 i 9 godina - pisao je u jednom od pisama ambasador Lukovac odmah po dolasku u Jordan 2015.

U prvobitnom odgovoru na ovaj zahtjev iz MVP-a je dobio odbijenicu.

- Objekt Ambasade BiH u sklopu kojeg je i rezidencija u vlasništvu je BiH te je upitno uzimati u najam poseban objekt – navodi se, između ostalog, u odgovoru MVP-a, gdje je navedeno i da su prethodni ambasadori u Jordanu nesmetano koristili rezidenciju koja je temeljito renovirana 2009.



Faksimil pisma upućenog MVP-u: Lukovac pisao 2015. odmah po odlasku

Tri kupatila

No, Lukovac je ustrajao u svojim namjerama da se useli u stan po njegovoj mjeri i želji te je nakon niza urgencija i pisama uspio dobiti dodatni novac od Ministarstva, pa je u posljednje dvije i po godine za stan u kojem živi izdvojeno više od 150.000 KM!

Tako na kraju, što potvrđuju i dokumenti, građani BiH Lukovcu plaćaju stan koji ima 270 metara kvadratnih. A, kako je vidljivo iz ugovora o najmu, stan ima četiri spavaće sobe, dva salona, tri kupatila...



Faksimil odgovora iz MVP-a: Prvobitno je ambasador dobio odbijenic

Lukovac se izborio za veći stan: Odbio stanovati besplatno

Privilegiran status djece diplomata

Dok djeca „običnih građana“ u BiH status djeteta gube sa 18 godina, djeca diplomata imaju privilegiju da se tako tretiraju i na grbači građana izgleda žive sve dok su im očevi ambasadori.

Jer, ako je dvoje djece ambasadora Lukovca prije tri godine imalo 24 i 22 godine, sada, znači, imaju 27 i 25 godina i ova zemlja mora plaćati dodatnih 60.000 KM godišnje samo kako bi oni mogli živjeti u Amanu. A tu su i druge povlastice koje imaju. 

Zaposleni u DKP-ima, naime, imaju pravo i na dodatak za djecu koji iznosi 15, 20 ili 25 posto od osnovice za obračun plaće i naknadu za školovanje djece u visinu do 50 posto troškova školarine i do 5.000 američkih dolara godišnje.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.