TRAKAVICE

Bajramović: Vlast želi preuzeti radničke sindikate!

A. NUHANOVIĆ

19.6.2018

Trakavice oko izbora čelnog čovjeka u Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH ne prestaju. Kako je u razgovoru za “Avaz” potvrdio aktuelni predsjednik Ismet Bajramović, Samir Kurtović, predsjedavajući Radnog predsjedništva Kongresa, na nestatutaran način šalje pozive za njegov nastavak. Sjednicu ovog puta zakazuje za 20. juni.

 Pritisak vlastodržaca  

- Ovo je nestatutarno. Ja sam u skladu sa Statutom zakazao proširenu sjednicu sa predsjednicima grana Predsjedništva SSSBiH, pozvani su i predsjednici Statutarne komisije i Nadzornog odbora. Tada treba da se odredi datum održavanja sjednice Glavnog odbora, koji mora donijeti odliku o Kongresu. Napominjem da je ovo u skladu sa Statutom. Upozoravam delegate 14. kongresa da se trebaju pridržavati Statuta i Poslovnika. Političkim centrima moći poručujemo da neće uspjeti da preuzmu rukovođenje SSSBiH, to ni do sada nismo dozvolili – kaže Bajramović.  

On podsjeća da je Sindikat svoj kontinuitet postojanja morao dokazivati na Sudu BiH i da su 2012. godine dobili presudu, koju do danas ne mogu u potpunosti provesti.

- Udružene snage Vlade Federacije BiH i Vijeća ministara, naredbe iz određenih politika, namjerno drže SSSBiH u nedefiniranom položaju. Iako smo u više navrata dostavljali zahtjeve za upis sa svim dokumentima, oni to namjerno odbijaju. Naravno, sadašnjim vlastodršcima to odgovara da bi nas, kad im treba, prozivali da smo nelegalni. To su radili kad god bismo se suprotstavili tražeći povećanje minimalne satnice, da prošire Opći kolektivni ugovor na sve radnike... Treba im to i kako bi pokušali da nas spriječe da ih ne prozivamo za nerad – otvoreno kaže Bajramović.

Potcrtava da su ljudi na vlasti, a ne rukovodstvo SSSBiH, silne fabrike, u najmanju ruku, privatizirali na sumnjiv način.

- Zamislite kad dobijete informaciju da se sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) neće održati sve dok je Bajramović na čelu Saveza. Da se zna, Bajramović nije bio kandidat za predsjednika na 14. kongresu. Za to što je Kongres prekinut i nije bilo kvoruma za nastavak, nisam ja kriv – otkriva Bajramović.

Postojanje tabora

Ističe da je Selvedin Šatorović, potpredsjednik SSSBiH, bio protiv loših rješenja zakona Vlade FBiH.  

- Tada su iz Vlade slali poruke da njega neće prihvatiti za partnera u narednom periodu. I iz ovoga se vidi miješanje Vlade u organizaciju SSSBiH. Zato su im dobro došli granski sindikati, bolje rečeno predsjednici tih granskih sindikata, kako bi preko njih napravili pritisak na mene da se povučem. Ja želim da ti tabori ne postoje i da dobijemo, odnosno da SSSBiH dobije rukovodstvo spremno za borbu – navodi on.

Bajramović na kraju ističe:

- Dobro zapamtite ko vam je usvojio loše zakone, ko vam krši prava, koja politika želi da preuzme SSSBiH zato što je to masovna organizacija.

Ogromna imovina u Hrvatskoj 

Bajramović ističe kako postoji interes da se Sindikat preuzme i zbog ogromne imovine koju posjeduje u Hrvatskoj.  

- Imamo imovinu u Gradcu, i hotel “Sunce” u Neumu se vodi na Sindikatu radnika i namještenika Jugoslavije za BiH. Ova imovina ne može biti predmet prevoda na SSSBiH. Također imovina na moru, bolje rečeno “Disko Vodice”, nalazi se na nekadašnjoj Zajednici za odmor i rekreaciju radnika tako da je trebamo prevesti na Savez – navodi Bajramović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.