NA LICU MJESTA

Spektakularno otkriće Australaca: Vareš pun zlata!

E. Trako

21.6.2018

Foto: A. Durgut

Kompanija "Adriatic Metals", koja već duže vrijeme istražuje i eksploatira minerale i rude u okolici Vareša, uložit će milione eura u nastavak istraživanja bogate rude i plemenitih metala! Vijest je to koja je jučer odjeknula i izazvala pažnju u cijeloj BiH, ali i regiji.

Cink i olovo

Posljednji rezultati iskopanih uzoraka na lokalitetu Rupice nedaleko od ovog gradića pokazali su da jedna tona materijala sadrži čak 4,6 grama zlata.

Iako je zlato, kao i srebro, nusproizvod bušotina, a primarni cilj barit, cink i olovo, novo ulaganje i širenje polja za koncesiju ohrabrilo je domaćine u Varešu, kao i čelnike ove kompanije.

Zdravko Marošević, načelnik općine Vareš, kaže da nema ništa novo u informaciji da je Vareš bogat brojnim rudama pa i plemenitim metalima, ali da su istraživanja kompanije "Adriatic Metals" ozbiljna i konkretna.

- U Evropi ne postoji država koja može rudariti sama. Mi smo sada samo od proširenja koncesija, dakle tih polja, obogatili budžet Općine Vareš za pola miliona maraka. Investitori su spremni i da, kad počnu rudariti, učestvuju u rekonstrukciji željezničke pruge - kaže Marošević za "Dnevni avaz".

Na mjestu događaja, na projektu detaljnih geoloških istraživanja ležišta olova, cinka i barita u istražnom polju Rupice - Juraševac – Brestić angažirana je kompanija "Geroud" iz Bijeljine.

- Na ovoj bušotini smo treći dan - otkriva nam jedan od radnika.

Da bi ovo mogla biti zlatna dolina te slamka spasa za Vareš, grad koji se okreće i turizmu pod vodstvom, prije svih, načelnika Maroševića, pokazuju i informacije da su porasle dionice konpanije "Adriatic Metals" na australskoj berzi.

Rudna bogatstva 

Stariji stanovnici Vareša pamte kad je njihov grad bio industrijski centar. Jedan od njih je i Miroslav.

- Bilo bi dobro da ovdje pokrenu rudnik. Da malo živnemo, da se ljudi vrate kući, a to sigurno ne mogu bez posla. Oduvijek je Vareš bio poznat po rudnim bogatstvima. A sigurno je da ima i zlata - kaže on.

Nemaju dovoljno radne snage  

Načelnik Marošević dodao je da bi investitori, ukoliko bi se u budućnosti otvorila rudarska okna, morali tragati za radnom snagom.

- U Varešu sigurno nemaju dovoljno ljudi. Omladina se odselila. Ali, o tom, potom. Ako bi posao krenuo, neka dođu Eskimi, samo neka se radi, da gradimo ovu državu - dodaje najbolji evropski načelnik za prošlu godinu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.