POTVRĐENO

Konakovića provjerava Kantonalno tužilaštvo!

Konaković: Vlasnik desetak prijava

Piše: M. AŠČIĆ

25.6.2018

U Tužilaštvu Kantona Sarajevo je više formiranih predmeta protiv Elmedina Konakovića, bivšeg premijera KS i sada predsjednika stranke Narod i pravda, zvanično je potvrđeno za „Dnevni avaz“ iz te pravosudne institucije. 

Više prijava

Predmeti su formirani na osnovu više krivičnih prijava koje su u proteklih nekoliko godina podnesene ovoj pravosudnoj instituciji, a u kojima je Konaković prvoprijavljeni zbog navodnih nezakonitosti i nepravilnosti u radu.

Na zvaničan upit našeg lista Tužilaštvu KS: „Možete li nam reći koliko se u Tužilaštvu KS nalazi krivičnih prijava protiv Elmedina Konakovića, bivšeg premijera Kantona Sarajevo. U kojoj su fazi i o kojim je predmetima riječ? Da li se odnose na predmete „Žuti taxi“, GRAS, ZOI '84, „Sport centar“, „Azil Prača”...?, iz te institucije nam je stigao kratak odgovor.

- Više je formiranih predmeta - navela je portparol Tužilaštva KS Azra Bavčić, bez dodatnih pojašnjenja u kojoj se fazi predmeti nalaze.

Faksimil odgovora Tužilaštva KS na naš upit


Nezvanično saznajemo da su u toku, za sada, predistražne aktivnosti, odnosno da se ispituju i provjeravaju činjenice i okolnosti iz mnogobrojnih prijava koje su došle na adresu Tužilaštva KS.

Naši izvori iz pravosuđa tvrde da je oko desetak krivičnih prijava podneseno protiv Konakovića, ne samo dok je bio na čelu Kantona, nego i odranije dok je obnašao poziciju zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevom i rukovodio privatnim firmama.

Sporna zapošljavanja

Osim što je pod lupom tužioca u predmetima GRAS, ZOI '84, „Sport centar“, gdje je bio suvlasnik firme, „Žuti taxi“..., Konaković se provjerava i zbog prijava koje se odnose na nezakonitosti vezane za „Vodovod i kanalizaciju“ (ViK), među kojima su navodno sporna pojedina zapošljavanja.

On će ostati upamćen po tome što su Sarajlije u vrijeme njegovog mandata bile žedne.

Zajko četiri sata davao iskaz FUP-u

Bivši vlasnik kompanije „Žuti taxi“ Vahid Zajko, koji je podnio krivičnu prijavu protiv Konakovića zbog nezakonitog oduzimanja taksi licenci, kako nezvanično saznajemo, prije nekoliko dana dao je izjavu u Federalnoj upravi policije (FUP).


Zajko: Podnio krivičnu prijavu

Zajko je o prijavi protiv Konakovića inspektorima FUP-a pričao puna četiri sata. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.