Tužilaštvo BiH vodi istragu zbog učešća Fikreta Abdića na izborima, saslušana i Irena Hadžiabdić

NAP
04.07.2018 14:09
Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) saslušala je u prostorijama Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine predsjednicu CIK-a Irenu Hadžiabdić na okolnosti kandidature Fikreta Abdića na lokalnim izborima u BiH 2016. godine. 

Županijski sud u Karlovcu u Hrvatskoj Abdića je 2003. osudio na 20 godina zatvora, a Vrhovni sud Hrvatske preinačio mu je kaznu na 15 godina, zbog ratnog zločina počinjenih na području Bosanske Krajine u periodu 1993. do 1995. godine, piše NAP.

Uz Hadžiabdić, saslušan je i član CIK-a Stjepan Mikić.

Predsjednica Centralne izborne komisije Hadžiabdić potvrdila je agenciji Patria da je saslušana u svojstvu svjedoka na okolnosti kandidature Abdića na posljednjim lokalnim izborima. Dodala je da je CIK-ova ovjera Abdićeve kandidature na izborima prošla više instance, odnosno, istakla je, Sud BiH je potvrdio zakonitost i ispravnost odluke CIK-a u slučaju Abdić.

U vrijeme lokalnih izbora u BiH u oktobru 2016. godine Hadžiabdić je bila članica Centralne izborne komisije.

Kandidat Laburističke stranke Abdić ostvario je prije dvije godine pobjedu za načelnika Velike Kladuše sa nešto više od 9.000 glasova.

Sud u Karlovcu proglasio ga je krivim da je kao vrhovni zapovjednik Narodne odbrane Autonomne pokrajine zapadna Bosna, odgovoran za otvaranje logora i prihvatnih centara, kroz koje je prošlo najmanje 5.000 civila i ratnih zarobljenika. Iz zatvora je pušten nakon odslužene dvije trećine kazne.

Iz SIPA-inog Ureda za odnose s javnoštu Patriji su rekli da su predsjednicu CIK-a BiH u predmetu Abdić saslušali po zahtjevu Tužilaštvu BiH.

NA VRH