BIH

Burna rasprava poslanika o promjenama Izbornog zakona

Piše: S. D.

5.7.2018

13:50 Nikola Lovrinović, predsjedavajući Kluba poslanika HDZ-a, kazao je da HDZ neće podržati nijednu promjenu Izbornog zakona BiH dok se ne provede odluka Ustavnog suda BiH u vezi s ovim zakonom.

- To je najveća krađa koja se dogodila, spriječili ste da se provede odluka Ustavnog suda. Vi jednom narodu omogućavate da 18 godina protuustavno krade pravo drugom narodu da izabere svoje poslanike - kazao je on. 

Rekao je da važeći zakon omogućava da se ''cijelom jednom konstitutivnom narodu biraju predstavnici mimo njihove volje". 

- I bez kamera na glasačkim mjestima vidi se da nas kradu - rekao je Lovrinović.

Maja Gasal-Vražalica iz DF-a optužila je HDZ BiH da majorizira sve Hrvate koji nisu pripadnici te stranke.

Predrag Kožul iz HDZ-a rekao je da "postojeći sistem biranja biračkih odbora i posmatrača te njihove nadležnosti dovode do toga da su izborne prevare udruženi zločinački poduhvat svih političkih aktera".

Poslanik Zaim Backović (BPS) je kazao da je svima jasno da "od prvog pa do danas nijedni izbori nisu bili regularni".

- U najmanju ruku, simptomatično je, ukupan broj nevažećih listića, koji je u ovoj državi veći nego i u jednoj državi u Evropi - kazao je Backović.

Naveo je i to da je BiH jedina država u Evropi gdje se čeka po mjesec i više za objavu rezultata.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac misli da nije dobro da danas raspravljaju, a da nisu prisutni članovi CIK-a BiH.

U Sarajevu je u toku nastavak sjednice Predstavničkog doma, a ovo je treći pokušaj da poslanici privedu kraju zasjedanje započeto još 30. maja te jednom prekidano 20. juna. 

Sjednica je nastavljena izvještajem o razlozima neprimanja Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguravanje kvaliteta BiH u punopravno članstvo Evropske organizacije za osiguravanje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENQA), s konkretnim prijedlogom mjera za otklanjanje uočenih slabosti. 

S obzirom na to da sjednici ne prisustvuju ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović ni njegov zamjenik, Damir Arnaut, poslanik SBB-a, predložio je da se ova tačka skine s dnevnog reda, no poslanici su insistirali da, uprkos tome, obave raspravu o ovoj tački.

Oni su izrazili razočarenje odgovorima iz izvještaja koji im je dostavila Agencija.

Mirsad Đonlagić, predsjedavajući Kluba poslanika SBB-a, kazao je da će kao najveća mrlja u radu aktuelne izvršne i zakonodavne vlasti ostati upravo odnos prema obrazovanju.

Đonlagić, koji je inače u ovom mandatu u parlamentarnu proceduru upućivao više izmjena Zakona o visokom obrazovanju, čijim usvajanjem bi došlo do znatnih poboljšanja u ovoj oblasti, ukazao je da su svi,  bez obzira na neargumentirana opravdanja za neusvajanje tih izmjena o navodnoj nenadležnosti ovog doma za tu oblast, morali preuzeti odgovornost za rješavanje problema u obrazovanju, kao najvažnijem pitanju u ovom trenutku u BiH.  

Poslanici bi trebali razmatrati i informaciju o aktuelnoj poziciji, ocjeni spremnosti i sposobnosti Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH) da organizira i provede fer izbore u oktobru 2018. godine, a predlagači te tačke su poslanici Senad Šepić (NB), Hanka Vajzović (DF), Jasmin Emrić (A-sda) i Zaim Backović (BPS).

Na dnevnom redu je i tačka o radu, aktivnostima i postupcima CIK-a BiH u svjetlu predstojećih općih izbora i potrebe da budu organizirani u fer i poštenoj atmosferi, čiji su predlagači poslanici Damir Arnaut (SBB) i Saša Magazinović (SDP).

Po okončanju ove, planirano je održavanje i nove sjednice Predstavničkog doma BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.