ŠOKANTNO Na udaru jedan od simbola grada

Migranti roštiljaju patke na Uni, Bišćani zgroženi

S. DEGIRMENDŽIĆ
05.07.2018 17:24

Foto: Prizor s obale Une: Migranti iz Afganistana mame patke hljebom

Bišćani, iako nadaleko poznati po humanosti i spremnosti da pomognu svakome u nevolji, očigledno ne mogu pomiriti svoje dobročinstvo i probleme koje je sa sobom donijelo više od 2.000 migranata u njihov grad.

Osim što se međusobno sukobljavaju, što utječe i na sigurnost Bišćana i stvaranje atmosfere straha, jer često bježeći jedni od drugih, upadnu i u dvorišta lokalnog stanovništva, te što su migranti uveli praksu da u centru grada na rijeci Uni peru i na poznatom kupalištu Beton suše veš te pale vatre po gradu, sada su otkriveni kako love divlje patke i potom ih roštiljaju.

Hitno zaustaviti 

Bišćani koji su nam otkrili najnoviji „hobi“ migranata i koji su željeli ostati anonimni kažu da divlje patke uz Unu, simbol Bihaća, uglavnom love i jedu migranti porijeklom iz Afganistana.

- Namame ih kruhom da izađu iz vode na obalu i tako ih hvataju. Onda nađu mjesto gdje će zapaliti vatru, pa ih bace na roštilj. Čuli smo da to rade isključivo migranti iz Afganistana. Mi naše patke s Une nismo jeli ni u vrijeme najveće gladi. Ovo se mora pod hitno zaustaviti i treba ih spriječiti da to rade - kaže naš sagovornik.

Anel Ramić, ministar unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, kaže za „Avaz“ da ga, s obzirom na uvjete u kojima migranti borave u Bihaću, ništa više ne iznenađuje.

Ograničeni kapaciteti  

- Moguće je da jedu i patke. Mene ne bi iznenadilo ni da počnu sami sebe jesti. Policija čini sve što je u našoj moći i mi i ovako apeliramo na građane da nam prijave sve nedozvoljene i nezakonite radnje. Ali, viši nivoi vlasti moraju konačno shvatiti da svi mi ovdje, pa i policija, imamo ograničene kapacitete da bismo se nosili sa svim problemima koji su nam stigli s ovolikim migrantima – kaže Ramić.  

Ramić: Policija čini sve što je u njenoj moći 

On najavljuje da bi agilniji pristup rješenju migrantske krize na području Unsko-sanskog kantona morao otpočeti nakon današnjeg sastanka s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem, koji dolazi u Bihać. 

Porodice će biti izmještene u hotel „Sedra“  

Ministar Ramić potvrdio je za „Avaz“ da bi migrantske porodice s djecom trebale uskoro biti izmještene iz centra grada u hotel „Sedra“, koji se nalazi između Cazina i Bihaća i koji je u privatnom vlasništvu. Taj hotel trenutno ne radi. Troškove njihovog smještaja trebale bi snositi međunarodne organizacije. No, i Ramić kaže da ovim neće biti riješen problem.

- Jer, među migrantima u Bihaću najmanje je onih s djecom. Većina su uglavnom mladići i sredovječni muškarci. Tako da ćemo mi insistirati da se i oni izmjeste iz Bihaća, a smjeste u šatore u krugu „Sedre“ - najavljuje Ramić.

Barem jednom su spasile grad  

Patke su u Bihaću u povlaštenom statusu, jer legenda kaže da su „patke i guske barem jednom spasile Bihać“. Prema njoj, u vrijeme osmanskog pohoda na taj dio BiH patke su svojim glasanjem u jedno rano jutro probudile Bišćane, kada su ih na spavanju pokušali iznenaditi Turci koji su nadirali iz pravca Sokoca. I to je jedan od razloga zašto Bišćani vole i poštuju svoje patke i žele ih zaštititi.

NA VRH