TURISTIČKA PATROLA

Zelena oaza i dolina heroja na Tjentištu

N. AJNADŽIĆ

8.7.2018

Zelenilo, planinski masivi, rijeka, bogata historija... Sve to krasi Nacionalni park Sutjeska (NPS) koji se prostire na 17.250 hektara brdovitog terena, te važi za jedno od najljepših i najstarijih nacionalnih parkova u Evropi. A Tjentište mu je centar.

Doduše, Tjentište ili Dolina heroja, kako ga zovu, mnogo je više od toga. Tu se odigrala i velika bitka na rijeci Sutjesci tokom Drugog svjetskog rata, a poginulim partizanima podignut je spomenik u obliku krila koji se itekako uklapa u cjelokupan ambijent.

Kasnije je upravo tu snimljen i jedan od najpoznatijih filmova „Sutjeska“, u kojem je glumio Ričard Barton (Richard Burton) i neki od glumačkih velikana kinematografije bivše Jugoslavije.


Poginulim partizanima podignut je spomenik u obliku krila

Hotel „Mladost“

Nekada je tu 4. jula obilježavan Dan borca, a Tjentište je vrvjelo od mladih i starih, koji su se družili, a gostovale su i mnoge poznate grupe iz vremena bivše države.

No, kao da su svi decenijama poslije zaboravili ovo mjesto i gurnuli ga ustranu. Nema više okupljanja kao nekada, sve je utihnulo. A šteta. Dok ne dođete, ne možete znati kako je sjediti na travi i ne čuti ništa osim ptica i zrikavaca dok vam pogled hrli prema šumama i planinama.

To su nam i potvrdili radnici hotela „Mladost“, još jednog od kultnih mjesta na ovim prostorima. Kažu da hotel radi, ali da gostiju nema ni približno kao nekada.

A oni koji dođu imaju šta vidjeti. U okviru Nacionalnog parka brojne su prirodne ljepote. Tu je i prašuma Perućica, jedina u Evropi, te planine Zelengora, Vučevo i Volujak sa devet ledeničkih jezera. I, naravno, Maglić, sa svojim najvišim planinskim vrhom u BiH od 2.386 metara. Osim toga, i najveći otvoreni bazen jugoistoka Evrope je na Tjentištu.

Dejan Pavlović, direktor Parka, trebao nam je biti jedan od domaćina tokom naše posjete ovom izvanrednom mjestu. Ali zbog bolesti nije mogao. Ipak, putem telefona rekao nam je da iz godine u godinu Nacionalni park sve bolje stoji.


- Prošle godine smo imali značajne investicije. Napravili smo restoran u podnožju spomenika. Nažalost, kod spomenika je nastalo klizište. Bit će potrebno oko dva miliona maraka da se sanira. Radovi su počeli i trajat će nešto manje od dva mjeseca. Također, počela je restauracija fresaka u Spomen-kući, što je veoma bitno - ističe Pavlović.

Dodaje da dominiraju gosti iz inozemstva, a da ih je svake godine sve više.

- Značaj Nacionalnog parka za našu državu je ogroman, ali, nažalost, to još nije prepoznato u nekim institucijama vlasti – kaže Pavlović.

Ipak, posljednjih pet godina, OK Fest oživljava Tjentište. Na tri dana čini se da možda nikada nije ni utihnulo. Ovaj festival nekako je nastavio i tradiciju koja je započela još davno. Kampovanje, druženja, svirke, žamor i rijetka tišina vraćaju onaj stari sjaj. Gosti iz susjednih država, Evrope i svijeta ujedno iskoriste priliku i odu na organizirane izlete kao što je planinarenje ili rafting, ali i da obiđu historijske znamenitosti.

Grupu momaka iz Nikšića upoznali smo čim su stigli na Tjentište. Boris Lovijovović nam je rekao da znaju mnogo o historiji Tjentišta, kao i Nacionalnog parka Sutjeska.

Pramod Šandilja (Shandilya), Indijac s adresom u Švedskoj, kaže da je oduševljen izgledom Nacionalnog parka, iako nije stigao sve vidjeti. Prije toga, bio je u Sarajevu koje je ostavilo jak utisak na njega.



Počela je restauracija fresaka u Spomen-kući

Nema suvenirnica

- Kafići, restorani i općenito ugostiteljski objekti su super. Hrana je odlična, samo što je moj prijatelj imao malih problema s obzirom na to da je vegetarijanac, pa je teže pronalazio hranu koja mu odgovara – rekao je Pramod.

Dodaje također da nema suvenirnica, gdje bi mogli kupiti nešto za uspomenu, posebno jer je prvi put bio u Sarajevu.

Njegov prijatelj Kevin Olson (Olsson), Filipinac koji također trenutno živi u Švedskoj, kaže da je za ovo mjesto čuo od radnog kolege, posebno za OK Fest, nakon čega je na internetu potražio više informacija te da ga je historijat mjesta oduševio.

- Bosna je lijepa zemlja. Planiram se opet nekada vratiti, ne vidim razlog zašto ne bih – s osmijehom kaže Olson.


Rad kipara Miodraga Živkovića

Spomenik u Dolini heroja je monumentalni rad kipara Miodraga Živkovića.

Iza njega se nalazi „Plato brigada“ s kamenim trakama na kojima su upisani nazivi jedinica. U okviru Memorijalnog kompleksa Tjentište podignuta je Spomen-kuća Bitke na Sutjesci.


Grob Save Kovačevića

Drvo od novčića

Na Tjentištu se nalazi i grob legendarnog partizanskog komandanta Save Kovačevića.

Oni malo stariji nam govore da je pored groba, navodno, bilo veliko drvo na koje ranjeni Kovačević bio naslonjen.

Kažu da su posjetioci u drvo ukucavali novčiće i da je bilo potpuno prekriveno.

Historijski podaci

9. februara 1962. godine zakon o proglašenju Nacionalnog parka “Sutjeska” usvojila Republička skupština

Nacionalni park „Sutjeska“ je najstariji nacionalni park Bosne i Hercegovine

Prašuma Perućica je posljednja prašuma u Evropi. Stara je oko 20.000 godina. Vlada NRBiH donosi Odluku o izdvajanju Perućice „iz redovnog šumarskog gospodarenja, kao šumarski objekt potreban naučnim istraživanjima i nastavi“. Rješenjem Zemaljskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirodnih rijetkosti BiH područje Perućice uvećano je za 200 hektara, tako da se ona prostire na 1.434 hektara zemlje

Zahvaljujući prirodnim vrijednostima i njihovoj očuvanosti, Nacionalni park „Sutjeska“ je od 2000. godine uvršten u drugu kategoriju IUCN-a (Odjel UN-a za zaštitu prirode i prirodnih dobara)

Bitka na Sutjesci odigrala se 1943. godine. To je bio zajednički napad Sila osovine čiji je cilj bio uništavanje jugoslavenskih partizanskih jedinica u blizini Sutjeske u jugoistočnoj Bosni. Nijemci su taj plan nazvali „Operacija Schwarz“

Nijemci su 9. juna 1943. skoro uspjeli likvidirati Josipa Broza Tita, kada je bomba pala pored čelnih ljudi. Tito je ranjen u ruku. Navodno, njegov pas Tigar se žrtvovao da mu spasi život. Tada je, navodno, Tito izgovorio legendarne riječi „Ima li ko živ“, koje su ušle u historiju

Spomen-kosturnica u kojoj su sahranjeni posmrtni ostaci 3.301 borca sa Sutjeske izgrađena je 1958. godine, dok je 5. septembra 1971. svečano otkriven monumentalni spomenik koji je radio Miodrag Živković

Spomen-kuća Bitke na Sutjesci otvorena je 27. jula 1975. godine


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.