BIH

Ćamil Duraković pozvao hrvatske reprezentativce da tokom utakmice nose crne vrpce zbog Srebrenice

Ćamil Duraković

Večernji list

10.7.2018

Posmrtni ostaci 35 žrtava genocida u Srebrenici dopremljeni su u Memorijalni centar u Potočarima, gdje će sutra biti pokopani tokom središnje manifestacije obilježavanja godišnjice najvećeg ratnog zločina počinjenog na evropskom kontinentu nakon Drugog svjetskog rata. 

Povodom obilježavanja 23. godišnjice genocida, Ćamil Duraković, bivši načelnik Srebrenice, dao je intervju za ''Večernji list'' u kojem je pričao o trenutnom stanju u BiH, ali se dotakao i sutrašnje utakmice Svjetskog prvenstva koja se podudara s ovim tužnim događajem.

Duraković je, također, pozvao reprezentaciju Hrvatske da tokom utakmice nose crne trake.

- Bez obzira na neke političke razmirice, mislim da je bh. društvo pokazalo simpatije prema reprezentaciji Hrvatske, koja odlično nastupa na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Mi navijamo za njih. Naravno, činit ćemo to i ubuduće. 

S obzirom na to da oni utakmicu igraju upravo 11. jula, u bh. društvu je već pokrenuta jedna inicijativa i ja joj se pridružujem. Budući da Bošnjaci proživljavaju jednu veliku tugu, mislim da bi kao reprezentacija trebali suosjećati s nama. Nadam se da će barem postaviti crne vrpce ili drugačije simbolično obilježiti sjećanje na Srebrenicu. To bi bila velika satisfakcija za sve nas koji smo preživjeli, ali i za relaksiranje ukupnih odnosa. Za mene bi to bilo nešto veliko, a vjerujem i za većinu ljudi ovdje - kazao je Duraković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.