Britanski parlament završio istragu: Rusija nastoji naoružati militante u Bosni i Hercegovini

S. NUMANOVIĆ
12.07.2018 13:22

Foto: Arhiv

Komitet za vanjske poslove parlamenta Velike Britanije zatražio je da ta zemlja, Evropska unija i NATO savez čvrsto ostanu uz države zapadnog Balkana i osiguraju uključenje svih šest država u eutroatlantske institucije. 

Posebno se upozorava na negativnu ulogu Rusije u regionu.

- Rusija je spremna uraditi sve što može da poveća nestabilnost na zapadnom Balkanu. To je pokazano kroz podršku te zemlje pučistima u Crnoj Gori 2016. godine, ali smo vidjeli i medijske izvještaje o aktivnostima Rusije na naoružavanju militanata u Bosni i Hercegovini. 

Postoje i rizici da će Moskva nastojati ometati ili blokirati aktivnosti na ratifikaciji dogovora Makedonije i Grčke o rješenju problema imena. To treba posebno očekivati u vrijeme kada se referendum u Makedoniji po tom pitanju bude trebao održati - ističe se u izvještaju. 

Britanski parlamentarni komitet precizira da Rusija u BiH podržava srpske paravojne strukture, te je snažan saveznik predsjedniku entiteta Republika Srpska Milorada Dodika.

- Veliki broj svjedoka ukazao je i na podršku Rusije Miloradu Dodiku, koji je, prema riječima Dimitra Bečeva, "bio angažiran balansirajući na ivici rata i mira, prijeteći da će pokrenuti referendum o otcjepljenju iz Bosne i Hercegovine". U usmenim dokazima, Sir Alen Dankan (Alan Duncan), državni ministar vanjskih poslova, zadužen za Evropu i obje Amerike, govorio je o rizicima vanjskog miješanja u Bosni i Hercegovini. Fiona Mekilvam (McIlwham), direktorica Odsjeka za zapadni Balkan u tom ministarstvu, rekla nam je da su oni "veoma zabrinuti za situaciju u Bosni", gdje postoje povećane tenzije između tri glavne etničke grupe. Pitali smo je da li Rusija otežava ovu situaciju podrškom koju daje grupama bosanskih Srba. Ona je rekla da je Vlada naručila izveštaj o tom problemu širom zemlje, ali postoji zabrinutost zbog izvještaja o kupovini aut oružja u Republici Srpskoj.

U zaključcima, nakon opsežne istrage, Komitet je stava da i EU i NATO moraju bez uvijanja razgovarati s predstavnicima Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije, Srbije, Crne Gore i Makedonije o svim problemima.

- Problemi s kojima se zapadni Balkan suočava su duboko ukorijenjeni i zamršeni. Put ovog regiona ka evropskim integracijama bit će dug i spor. Nema garancija za uspjeh. Od vitalne je važnosti da Velika Britanija i partneri iz EU i NATO-a održavaju svoju posvećenost regionu, ali i da otvoreno priznaju i ukazuju na teškoće i rizike s kojima se svi suočavaju. Svi moraju biti svjesni da će trebati dugo vremena da se suštinski pomaci naprave – navodi se u dokumentu koji je upravo objavljen.

NA VRH