BIH

Kad Grad Mostar kopira javne račune: Umjesto 80, naplatili 841 KM za kopiranje stranica

M. HODŽIĆ

16.7.2018

Nakon što je nedavno, pozivajući se na Zakon o slobodi pristupa informacijama, Mreža nevladinih organizacija (NVO) „Naše društvo“, zatražila od mostarske Gradske uprave kopije mjesečnih računa iz 2016. i 2017. godine za komunalne usluge koje se iz gradskog budžeta plaćaju mostarskim javnim preduzećima, na naplatu im je stigla faktura za kopiranje tražene dokumentacije.

Pravna bizarnost

U sklopu projekta „Pravo na grad“, Mreža NVO, predvođena Udruženjem „Futura“, bavi se problematikom komunalnog nereda i istraživanjem trošenja budžetskih sredstava za komunalije u gradu Mostaru te su im u tu svrhu bile potrebne tražene informacije i računi.

Međutim, frapirao ih je iznos fakture od 841,69 KM koji su morali platiti da bi preuzeli kopiranu dokumentaciju iz Gradske uprave.

- Ovako izgleda faktura kad Grad Mostar kopira javne račune. Nije puno skuplje nego inače - objavili su uz faksimil fakture na Facebook stranici „Pravo na grad“.

Riječ je, ističe Marin Bago iz Udruženja „Futura“, o pravnoj bizarnosti koja u pozadini ima cilj da spriječi građane da dođu do informacije.

 Odluka iz 2001.

- Dokumentacija se sastoji od 1.673 kopirane stranice. To bi u svakoj kopirnici u Mostaru koštalo oko 80 KM, no oni su nama dostavili fakturu od 841 KM. Naplatili su nam kopiju stranice pola marke, a u kopirnici je pet feninga. Zakon kaže da cijena treba biti kakva je na tržištu, gdje je, dakle, deset puta manja. Oni su se, pak, pozvali na odluku iz 2001. da to košta pola marke - kaže Bago, inače stručnjak za prava potrošača.

Zanimljivo je, ističe, i da Gradska uprava nikad nikome do sada nije izdala fakturu ove vrste, odnosno da je riječ o prvoj takvoj, što je vidljivo iz broja kojim je označena.

Platili da bi izbjegli sukob i dobili dokumente 

Bago ističe kako se odredbe zakona tumače tako da se u najvećoj mjeri i bez odlaganja potakne priopćavanje informacija pod kontrolom javnog organa uz najnižu prihvatljivu cijenu.

- Međutim, nismo htjeli ići u sukob te smo platili taj iznos jer nam ne bi dali da preuzmemo dokumentaciju bez uplatnice. Treba nam ta dokumentacija da završimo ovu priču koju smo započeli - navodi Bago

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.