PROJEKTI

Do blagajske tvrđave stizat će se i žičarom

M. HODŽIĆ

20.7.2018

Nakon pokretanja nekoliko postupaka javnih nabavki, a potom i poništavanja zbog nezainteresiranosti ponuđača, Agencija „Stari grad“ Mostar napokon je našla firmu koja je voljna izraditi projekt žičare do tvrđave hercega Stjepana Kosače, odnosno Stjepan-grada iznad Blagaja.  

Bez daha

Nakon provedenog konkurentskog postupka javne nabavke, na koji je pristigla tek jedna ponuda, projektnog biroa „ARHI Plus“ iz Mostara, direktor Agencije Miralem Fajić sklopio je ugovor s predstavnikom ovog biroa.

Vrijednost ugovora je 28.957 KM, a osim izrade idejnog projekta, koji najprije treba prihvatiti resorno ministarstvo, podrazumijeva i izradu glavnog projekta koji, između ostalog, treba sadržavati projekt zaštite od požara i plan upravljanja otpadom.

Na osnovu ove dokumentacije, u budućnosti bi mogla biti pokrenuta gradnja žičare do tvrđave s koje se pruža fantastični pogled koji svakog posjetioca ostavlja bez daha.

Ali, da bi se došlo do ove utvrde, potrebno je pješačiti pola sata uskim utabanim putem, koji podsjeća na koziju stazu.

Uskoro bi i ona mogla biti obnovljena, jer je isti projektni biro ranije s Gradom Mostarom potpisao ugovor o izradi izvedbenog projekta rekonstrukcije staze iz podnožja do tvrđave. Ovaj projekt u završnoj je fazi.

Turistička atrakcija

Realizacijom ovih projekata u budućnosti će tvrđava, koja dominira blagajskim područjem plijeneći pažnju posjetioca, biti pristupačnija i turistički još atraktivnija.


Munje pokvarile kamere

Također, zbog kvara na kamerama i pratećoj opremi koja je sastavni dio projekta vanjske rasvjete zidina Stjepan-grada, Agencija je ovih dana donijela odluku o pokretanju postupka javne nabavke, putem direktnog sporazuma, za njihovu popravku.

- Zbog posljedica nevremena i atmosferskog pražnjenja došlo je do kvara na dvije kamere i pratećoj opremi te je stoga donesena posebna odluka za predmetnu javnu nabavku -pojasnili su iz Agencije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.