SKANDAL

Licemjer iz SDA uči studente moralu

Piše: F. M. – M. R. S.

23.7.2018

Novi Zakon o visokom obrazovanju, koji je usvojen prošle godine, propisao je da Univerzitet u Sarajevu (UNSA) mora imati i kodeks o ponašanju i odijevanju. Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS), pod kontrolom Harisa Zahiragića, bivšeg predsjednika SPUS-a, aktuelnog člana Upravnog odbora UNSA-e i budućeg kandidata Stranke demokratske akcije na izborima za Skupštinu Kantona Sarajevo, priskočio je “u pomoć” akademskoj zajednici i predložio nacrt kodeksa, koji je odmah naišao na brojne osude javnosti.

Moralno predavanje

Zahiragićev kodeks studentima zabranjuje da na fakultete dolaze u majicama na bretele, u uskoj odjeći, visokim potpeticama, s tetovažom ili pirsingom... Protiv ovih predloženih mjera ustali su upravo oni kojih se to najviše tiče, studenti i profesori.

Studentske asocijacije većine fakulteta javno su osudile sporni kodeks, nazvavši ga “diskriminatornim, šovinističkim, seksističkim i fašističkim, kojim se najveći državni univerzitet pokušava islamizirati”, odnosno novim pokušajem SDA, nakon otkaza nekolicini uglednih profesora, da u potpunosti preuzme kontrolu nad Univerzitetom.



Beganović: Uvode jednoumlje na Univerzitet 


Suad Beganović, član Nadzornog odbora Studentske asocijacije Filozofskog fakulteta u Sarajevu, koja je jedna od onih koje su odbacile nacrt kodeksa, istaknuo je da u kodeksu vidi pokušaj uniformiranja ne samo oblačenja nego i ponašanja, kao i pokušaj SDA da preko Zahiragića uvede jednoumlje na Univerzitet i dokine njegovu autonomiju, koja je već dokinuta Zakonom o visokom obrazovanju.

- Ali, radi se o tome da su visoko obrazovanje i UNSA u rasulu, da SDA i Zahiragić žele izvršiti indoktrinaciju slobodnog prostora i napraviti garnituru akademskog osoblja koje neće smjeti da kritizira vlast, jer, ponavljam, dio kodeksa se odnosi na ponašanje – rekao je Beganović.

Dodao je i da se vidi pokušaj sinhroniziranog djelovanja s TVSA da bi se sakrio nerad i plasirala priča da postoji skupina pijanih studenata i profesora koje treba dovesti u red.

U odbranu Zahiragića i kodeksa stala je upravo TVSA svojom emisijom “BH. dnevnik”, koja je najviše uzburkala javnost i kojom je neprikosnoveno vladao urednik Suad Karamustafić, aktivista SDA Novi Grad.

Zahiragić: SDA-ov kandidat na izborima šokirao javnost


U ovoj emisiji TVSA je ugostila upravo Zahiragića, gdje je, uz “pratnju” skandaloznog i krajnje neprofesionalnog, na momente i degutantog priloga, tokom razgovora o spornom nacrtu kodeksa analizirano ponašanje i odijevanje studenata, članova nevladinog sektora, pa i novinara na ranije održanoj javnoj raspravi o nacrtu kodeksa.

Voditeljica emisije i njen gost komentirali su šta je koji student obukao, a upustili su se i u komentiranje odjeće asistenata, profesora i drugih gostiju na raspravi.

Zahiragiću je bilo dopušteno i da satanizira profesoricu Fakulteta političkih nauka Jasnu Duraković, koja je jedna od brojnih koji su se usprotivili predloženom kodeksu, te je pozvao druge medije da je “ne zovu kao relevantnog sagovornika”.

Gola ramena

Karamustafić je skandalozno održao moralno predavanje studentima i profesorima o tome kako se trebaju oblačiti kad dolaze na fakultet. I dok licemjernom Karamustafiću smetaju gola ramena, javnost nije zaboravila njegovu fotografiju s društvenih mreža na kojoj pozira ležeći uz dvije obnažene zadnjice.  

Karamustafić je Zahiragiću dao prostor da još jednom ponovi kako je on, tobože, najveći borac za prava studenata te da SDA nema ništa s njegovim radnim mjestom u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS. Ovakav prilog i očitu političku instumentalizaciju medija osudili su brojni predstavnici akademske zajednice, niz političkih stranaka, a predmet je i ispitivanja Regulatorne agencije za komunikacije.

Ostaje da se vidi hoće li Senat, nakon što se na svim fakultetima održe javne rasprave, usvojiti kodeks.

Duraković: Brutalno izlaganje na stub srama

Na sraman potez TVSA prva je reagirala Jasna Duraković, zastupnica Saveza za bolju budućnost u Parlamentu FBiH i profesorica na Fakultetu političkih nauka, tražeći  javno izvinjenje zbog narušavanja njenog ugleda i časti.

- Skandalozni prilog koji ste pustili, gdje se crvenim markerom javno etiketiraju pojedinci iz NVO sektora, novinari i studenti koji su došli na javnu raspravu na FPN-u, te se zaokružuju njihova lica i odjeća koju su nosili tog dana, koju ste vi smatrali neprimjerenom, podjednako je brutalnom izlaganju tih pojedinaca na stub srama i doslovno degradiranje svih onih koji su tog dana bili prisutni – navela je Duraković.

Zahiragiću, drži lekciju bratu koji na sjednice OV-a dolazi u trenirci

Studenti poručuju Zahiragiću da bi, umjesto njima, lekciju trebao održati vlastitom bratu, koji, kao vijećnik SDA u Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo, na sjednice dolazi u trenirci, čemu svjedoče i novinari koji prate rad ovog vijeća.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.