KAFA S NOVINARIMA

Dragan Čović: Unutar obavještajnog sektora imamo paradjelovanje

M. Kadrić

S. D.

24.7.2018

Dragan Čović, član Predsjedništva BiH, izrazio je i danas žaljenje što nije postignut dogovor u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH. Čović je tokom susreta s novinarima na sada već tradicionalnom druženju "Kafa s novinarima" ocijenio da je, iako je odavno počela, predizborna kampanja u BiH još "tiha".

- Vrijeme koje je ispred nas bit će primarno posvećeno predizbornim aktivnostima. Nadam se da će izborni rezultati biti implementirani. Ono što mene u ovom trenutku brine jeste migrantska kriza i danas ćemo imati sastanak s predstavnicima sigurnosnih agencija o toj temi - kazao je Čović, izražavajući nadu da će se i evropske institucije aktivnije uključiti u pomoći BiH kod rješavanja ovog problema. 

Čović je najavio da će naredne sedmice biti održana redovna sjednica Predsjedništva BiH, a do izbora su planirane još dvije.

Čović je, također, odgovorio i na pitanje o njegovom odnosu s Miloradom Dodikom, predsjednikom RS, i postoji li "dogovor o podjeli BiH". 

- Niko ne može podijeliti BiH. S Dodikom sam u korektnim odnosima i ne viđam ga toliko često. Zalažem se za ulazak BiH u EU, NATO integracije i ekonomski napredak zemlje - kazao je Čović. 

Čović je, na upit novinara dokle se došlo s istragom u Predsjedništvu BiH u vezi sa falsificiranim dokumentom, te da je Čović na utakmicu SP-a u Rusiji išao o trošku države, hrvatski član Predsjedništva kazao da će se o tome informirati na današnjem sastanku s predstavnicima sigurnosnih agencija, a isto pitanje će postaviti i na sjednici Predsjedništva naredne sedmice.

Čović je ponovio da je sve troškove puta snosio sam.

Osvrnuo se i na prijetnje upućene predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu i Jadranki Lokmić-Misirači, potpredsjednici VSTV-a.

- Kakav je to sistem u kojem se prijeti visokim zvaničnicima u pravosuđu. Možete misliti kako se osjećaju tek drugi ljudi, kada se prijeti predsjedniku Suda BiH - kazao je Čović.

 Puno je toga što se može nazvati paradjelovanjem u okviru obavještajnog sektora, kazao je Čović, odgovarajući na upit novinara kako komentira činjenicu da Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BIH radi duže od godinu bez parlamentarnog nadzora. 

- Što prije stavimo ovu instituciju pod parlamentarni nadzor, sigurnije ćemo se svi osjećati - kazao je Čović.

On je rekao da čak ni on kao član Predsjedništva ne zna šta se dešava s tom institucijom o čijim nepravilnostima u radu se puno govorilo u posljednje vrijeme. 

- Ako ja kao član Predsjedništva BiH nemam informaciju o tome šta se dešava, a morao bih imati, onda morate biti zabrinuti. Meni je nezamislivo da nema parlamentarnog nadzora nad takvom jednom institucijom. Pogotovo što se već odavno priča i što se ta institucija povezuje s nekim nečasnim radnjama, paralelnim radnjama uposlenih koji djeluju ponekad kao parasistem. Ne možete imati normalan, ozbiljan pravni sistem ako ne funkcionira ta institucija – kazao je Čović.

Da bi ilustrirao kakva je situacija kada je u pitanju nezakonito djelovanje OSA-e, Čović je rekao da su nedavno na sastanku s predstavnicima međunarodne zajednice o Izbornom zakonu BiH, među kojima su bili i ambasadori Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark), šef Delegacije EU, i Morin Kormak (Maureen Cormack), ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH, s liderima stranaka u našoj zemlji, čak dvojica predsjednika iznijela oštre zamjerke na to kako se odražava to što OSA djeluje bez parlamentarnog nadzora. 

- Jedan je rekao da mu se prijeti hapšenjem, a drugi da OSA radi sve na destabiliziranju te političke opcije i tog pojedinca. Gospodin Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, i gospodin Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, izrekom su kazali šta im se dešava. Pazite, to kažete pred 20 ljudi, još pred ljudima koji nama pomažu. I, poslije toga svi šutimo. Onda se svi trebamo zabrinuti - kazao je Čović.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.